ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φρένο στις ψευδείς ειδήσεις περί κορωνοϊού

Φρένο στις ψευδείς ειδήσεις περί κορωνοϊού

Να περιορίσουν τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν συνιστά πραγματική απειλή, αλλά μια παγκόσμια συνωμοσία, θα επιχειρήσουν οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας. Κάποια χαρακτηριστικά δημοσιεύματα, που έχουν πρόσφατα αναρτηθεί σε κυρίως χαμηλής επισκεψιμότητας ιστοσελίδες όπως επίσης και αναρτήσεις μεμονωμένων χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα και κυρίως το Facebook, στάλθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Εκτός απροόπτου, αναμένεται να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση δυνάμει της οποίας θα είναι στο εξής δυνατή η άρση απορρήτου αλλά και η ποινική δίωξη όσων δημοσιεύουν συνωμοσιολογικά κείμενα σχετικά με τον κορωνοϊό.

Η ενεργοποίηση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την έρευνα, έγινε με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι το φαινόμενο να περιοριστεί πριν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως συνέβη σε χώρες του εξωτερικού και πλέον η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης της νόσου καταστεί δύσκολη ή και αδύνατη. Ηδη σε διάφορες χώρες του εξωτερικού έχουν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα επεισόδια ακόμα και συμπλοκές μεταξύ ατόμων που φορούν μάσκα και άλλων που αρνούνται να υπακούσουν στη σχετική υποχρέωση για χρήση της σε συγκεκριμένους χώρους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ακόμη και περιστατικά με εμπλοκή της αστυνομίας, στο πλαίσιο ελέγχων για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Τα δημοσιεύματα που προσείλκυσαν την προσοχή των διωκτικών αρχών παραπέμπουν σε θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες διεθνώς διακινούνται ήδη από την αρχή εμφάνισης του νέου κορωνοϊού με επίκληση τουλάχιστον αμφιλεγόμενων δεδομένων και αμφισβήτηση των επιστημονικών ανακοινώσεων και ευρημάτων, όσον αφορά την εξάπλωση της νόσου. «Η παράκρουση με τα κρούσματα συνεχίζεται. Μας άρχισε (σ.σ. ο Ν. Χαρδαλιάς) στους περιορισμούς και θα συνεχίσει να τρομοκρατεί για να εφαρμόσουν τη μάσκα της ΥΠΟΤΑΓΗΣ σε κάθε μας βήμα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, διότι η μάσκα είναι ο προθάλαμος αποδοχής των προβάτων για το επερχόμενο εμβόλιο που θα μειώσει τον πληθυσμό» αναφέρει –ενδεικτικά– δημοσίευμα που αναπαράγεται σε διάφορες ιστοσελίδες τα τελευταία δύο 24ωρα.

«Το σχέδιο είναι γνωστό, το είχαμε γράψει ότι το εμβόλιο κατασκευάσθηκε στην Κίνα και τροποποιήθηκε σε βιολογικό εργαστήριο των ΗΠΑ με κεντρικό συντονιστή τον Βill Gates, ο οποίος ομολογεί σε κάποιο βίντεο ότι η δεύτερη φορά θα είναι πολύ θανατηφόρα!» γράφει ο συντάκτης μακροσκελούς κειμένου που φιλοξενείται σε blog.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων αρχών, η προκαταρκτική εξέταση θα αφορά τα αδικήματα της «παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών» (άρθρο 285 Π.Κ.) και της «δημόσιας διέγερσης σε απείθεια κατά των νόμων» (άρθρο 183 Π.Κ.) που τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. 

Την προσοχή της αστυνομίας έχουν προκαλέσει όμως και  αναρτήσεις μεμονωμένων χρηστών του Διαδικτύου. Πρόκειται για σχόλια και δημοσιεύσεις που είτε αμφισβητούν τη σοβαρότητα του προβλήματος είτε απευθύνουν καλέσματα για μη εφαρμογή των κανονισμών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Για παράδειγμα, αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν επισημάνει ανάρτηση που καλεί όσους ελέγχονται από αστυνομικούς για μη χρήση μάσκας να μην πληρώνουν το πρόστιμο και να καταγγέλλουν τον αστυνομικό για παραβίαση του άρθρου 5 του Συντάγματος για ατομική ελευθερία. Κάποια από τα επίμαχα σχόλια έχει μπλοκάρει το ίδιο το Facebook χαρακτηρίζοντάς τα «fake news».

Σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο». Συμπλήρωσε ότι ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής και έστειλε το μήνυμα ότι «η πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές».