Κορωνοϊός: Θεωρίες συνωμοσίας, «συμφέροντα» και μικροτσίπ

Κορωνοϊός: Θεωρίες συνωμοσίας, «συμφέροντα» και μικροτσίπ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς ξέρεις ότι μια θεωρία συνωμοσίας έχει ξεφύγει από τα άδυτα του web και πλέον διασπείρεται ταχύτερα και από την COVID-19; Οταν την ακούς τρεις φορές μέσα σε μία ημέρα από τρεις διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό συνέβη χθες με τη γνωστή πια θεωρία ότι κορωνοϊός δεν υπάρχει, είναι μια μεγάλη απάτη –«ξέρεις κανέναν που να έχει νοσήσει;»–, την οποία άκουσα πρώτα νωρίς το πρωί σε θάλαμο αναμονής μικροβιολογικού εργαστηρίου, κατόπιν στο ταξί και, τέλος, σε πηγαδάκι στο πάρκο της γειτονιάς. Συμπληρώνοντας τα κομμάτια, σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, ΜΜΕ, γιατροί, κυβερνήσεις και πολίτες ήταν συνεννοημένοι να παραπλανήσουν τον «απλό λαό» ώστε να φοράει μάσκα και σε δεύτερο χρόνο να κάνει το εμβόλιο. «Μα, συγγνώμη, εσείς δεν είδατε τις εικόνες από την Ιταλία;». «Χόλιγουντ» ήταν η απάντηση (άλλοι υποστηρίζουν ότι ασθενείς εξαγοράστηκαν για να ισχυριστούν ότι επιβίωσαν από τον ιό ή και ότι χρεώθηκαν στην COVID-19 άσχετοι θάνατοι), γεγονός που επιβεβαιώνει μιαν άλλη θεωρία που λέει ότι κάποια πράγματα είναι ανίκητα.

«Κοινωνικό πείραμα»

Ολα αυτά θα ήταν απλώς κωμικά, εάν το τελικό punchline, η κατάληξη του «αστείου» δηλαδή, δεν ήταν η παρότρυνση να μη φοράμε μάσκα και σαφέστατα να μην κάνουμε το εμβόλιο, όταν αυτό βγει, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και υποσκάπτοντας τις προσπάθειες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για έξοδο από την κρίση. Στην ερώτηση «ποιος ο σκοπός αυτής της παγκόσμιας συνωμοσίας», οι περισσότεροι κάνουν λόγο για έλεγχο των μαζών, κοινωνικό πείραμα, «συμφέροντα» – τα γνωστά. Ομως, τελευταία κερδίζει έδαφος η θεωρία ότι τα μέτρα προστασίας έχουν στόχο να «φυτέψουν» στον καθέναν μας κι από ένα μικροτσίπ. Ενα τόσο δα μικρό τσιπάκι. Στα κοινωνικά δίκτυα διακινείται ευρέως η άποψη ότι ακόμη και το τεστ για COVID-19 γίνεται με αυτόν τον τρόπο (με μπατονέτα που φτάνει βαθιά «ώς τον εγκέφαλο» ή, όπως γράφτηκε αλλού, με ραβδί που εισάγεται βαθιά και προκαλεί τραύμα στο «αιματοεγκεφαλικό φράγμα», με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια «πύλη εισόδου» στον εγκέφαλο για κάθε μόλυνση) προκειμένου να εμφυτευτεί το εν λόγω μικροτσίπ. Αλλού γράφεται ότι οι προστατευτικές μάσκες έχουν ενσωματωμένο τσιπ 5G(!) που ελέγχει τι λέμε και αν «δεν τους αρέσουν» αυτά που λέμε, μας ψεκάζουν κορωνοϊό. Φυσικά, και το εμβόλιο έχει στόχο να τοποθετήσει σε στρατηγικό σημείο εντός μας αυτό το ίδιο μικρό τσιπάκι. Οκέι, ό,τι πείτε.

Το άρθρο 5 του Συντάγματος

Μεγάλη διάδοση είχε πρόσφατα και ένα ποστ, το οποίο καλούσε τους πολίτες να μη συμμορφωθούν στο μέτρο της χρήσης μάσκας, καθώς μπορούν να επικαλεστούν το άρθρο 5 του Συντάγματος. «Μάθετε τα δικαιώματά σας, στην αγνωσία μας ποντάρουν!» έγραφε συγκεκριμένα (ο ισχυρισμός καταρρίφθηκε από τα Ελληνικά Hoaxes). Γενικά, έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα ένα σωρό hoaxes σχετικά με την επικινδυνότητα της χρήσης μάσκας, από το ότι μειώνει τη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα, ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ότι προκαλεί πονοκεφάλους ή ακόμη και τον θάνατο. Ευτυχώς, σε απάντηση των συνωμοσιολόγων, viral έγινε και το ποστ της οδοντιάτρου Ελενας Μηλιώτη, όπου γράφει ότι εδώ και 25 χρόνια φοράει καθημερινά χειρουργική μάσκα για αρκετές ώρες. «Εχω άσθμα από φοιτήτρια ακόμη και είμαι σε ανοσοκαταστολή τα τελευταία χρόνια λόγω άλλου ζητήματος υγείας που προέκυψε. Δεν είχα ποτέ μου δύσπνοια φορώντας τη/τις μάσκες μου. Δεν παθαίνω συχνά λοιμώξεις αναπνευστικού (2 φορές τα τελευταία 25 χρόνια). Ισα ίσα που η μάσκα (respirator) με προστατεύει, ακριβώς γιατί είμαι σε ανοσοκαταστολή. Δεν έχω υποξία όταν φορώ μάσκα (έχω οξύμετρο λόγω του άσθματος και το έχω ελέγξει). Η μάσκα δεν ρίχνει το οξυγόνο στο αίμα, η μάσκα δεν προκαλεί δύσπνοια, η μάσκα δεν ρίχνει το ανοσοποιητικό. (…) Μην ακούς και μην παρασύρεσαι από ανόητες θεωρίες και συνωμοσιολόγους. Η μάσκα αυτή τη στιγμή μπορεί να σώσει τη ζωή σου και των δικών σου ανθρώπων. Φορέστε μάσκες. Διαφυλάξτε την υγεία σας. Και των γύρω σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή