Νεκρή Ελληνίδα και πέντε τραυματίες από την έκρηξη στη Βηρυτό

Νεκρή Ελληνίδα και πέντε τραυματίες από την έκρηξη στη Βηρυτό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκφραση βαθύτατης θλίψης για την τραγωδία στον Λίβανο, αλλά και αγωνίας για την τύχη ομοεθνών, δεδομένου ότι υπάρχουν από χθες πληροφορίες για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων, καθώς και με άμεση κινητοποίηση για την παροχή κάθε είδους βοήθειας, απαντά η Αθήνα από την πρώτη στιγμή στα νέα που φθάνουν από τη Βηρυτό αναφορικά με την τεράστια έκρηξη στον λιμένα της πόλης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι πληροφορίες ώς χθες το απόγευμα ανέφεραν ότι μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της – αν και άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για σύζυγο Ελληνα, ενώ πέντε Ελληνίδες συγκαταλέγονταν μεταξύ των τραυματιών. Δύο εξ αυτών, μάλιστα, φέρονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Δεδομένης της έκτασης της καταστροφής, ωστόσο, αλλά και με τις προσπάθειες διάσωσης να είναι πυρετώδεις και διαρκείς, όλες οι πληροφορίες από την πρωτεύουσα του Λιβάνου μεταδίδονται με επιφύλαξη.

Επικοινωνία με πρεσβεία

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα από νωρίς χθες κατέστησε γνωστό ότι Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, μπορούν να επικοινωνούν με την ελληνική πρεσβεία στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου, στο τηλέφωνο +30210-36.81.730, e-mail: [email protected].

Συγκλονισμένη από τις τραγικές εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό δήλωσε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Οι λέξεις δεν αρκούν για να εκφράσουν τη θλίψη και την οδύνη μας. Στις δύσκολες αυτές στιγμές ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στον λαό του Λιβάνου». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε λίγο μετά τη μετάδοση της είδησης: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου και ειδικά της Βηρυτού. Ηδη απογειώνεται άμεσα το πρώτο C130 με άνδρες και γυναίκες της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Σε ετοιμότητα

Οπως έγινε λίγο αργότερα γνωστό από διπλωματικές πηγές, υπήρξε επικοινωνία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της αποστολής κλιμακίου της ΕΜΑΚ, η ελληνική πλευρά είναι σε ετοιμότητα για αποστολή περαιτέρω βοήθειας αν κριθεί σκόπιμο, με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέσει. Τους Ελληνες διασώστες συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Την ετοιμότητα του Δήμου Αθηναίων για να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια στον Δήμο Βηρυτού εξέφρασε ο κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Την αλληλεγγύη τους στον λαό του Λιβάνου εκφράζουν με δηλώσεις τους ο κ. Αλέξης Τσίπρας, η κ. Φωτεινή Γεννηματά και με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού ετέθη εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή