Νησί – πρότυπο για την ανακύκλωση η Σαντορίνη

Νησί – πρότυπο για την ανακύκλωση η Σαντορίνη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρότυπο νησί για την ανακύκλωση και σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα αναδεικνύεται η Σαντορίνη, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας. Οι μπλε κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών που τοποθετεί η ΕΕΑΑ έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί και φτάνουν πλέον τους 455. Σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, η ΕΕΑΑ πρόκειται να τοποθετήσει ακόμη 200 μπλε κάδους για την εξυπηρέτηση των αναγκών του νησιού.

Επιπροσθέτως, έχουν τοποθετηθεί 25 καινούργιοι κώδωνες για τη συλλογή γυαλιού, προστιθέμενοι στους υφιστάμενους 25. «Θα προστεθεί ένα τρίτο ρεύμα, για την ξεχωριστή συλλογή αλουμινίου. Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει γίνει συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους του αεροδρομίου της Σαντορίνης ώστε από το φθινόπωρο να υπάρχουν 4 ρεύματα ανακύκλωσης στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί. Προανήγγειλε, επίσης, το κλείσιμο της ανεξέλεγκτης χωματερής (ΧΑΔΑ) και την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων έως την υλοποίηση της μόνιμης λύσης, που είναι η κατασκευή σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

Η ΕΕΑΑ συνεργάζεται με 80 επιχειρήσεις της Σαντορίνης προκειμένου να μαζεύουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις χωριστά τα πλαστικά μπουκάλια και να περιοριστεί η διάθεσή τους στο νησί. «Και πολύ περισσότερο η διάθεση των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς η απόσυρσή τους το 2021 αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Θέλουμε η Σαντορίνη να αποτελέσει παράδειγμα όχι μόνο για τα νησιά των Κυκλάδων και του Νότιου Αιγαίου, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, στην ανακύκλωση δεν είμαστε καν στον 20ό αιώνα, είμαστε στον 19ο. Από εδώ σήμερα ξεκινά η προσπάθεια –με αρωγό την Τοπική Αυτοδιοίκηση– για να κερδίσουμε τη μάχη της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ο σχετικός φάκελος προκειμένου στη θέση του σημερινού ΧΑΔΑ να υπάρξει μια σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ, μέθοδο με την οποία προχώρησαν οι αντίστοιχες μονάδες σε Ηπειρο και Σέρρες, έχει ήδη υποβληθεί στο υπ. Ανάπτυξης. «Είναι ντροπή εν έτει 2020 στην πιο τουριστική περιοχή της χώρας να έχουμε 14 ανεξέλεγκτες χωματερές. Στόχος μας είναι να έχουν κλείσει όλες μέχρι το 2022 και να μην υπάρχει καμία ανεξέλεγκτη χωματερή στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή