H Υδρα «επαναπατρίζει» τον σπουδαιότερο ποιητή της, Μίλτο Σαχτούρη

H Υδρα «επαναπατρίζει» τον σπουδαιότερο ποιητή της, Μίλτο Σαχτούρη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Υδρα είναι μια φραγκοσυκιά γεμάτη πυρετό, όνειρα κι αγκάθια» έγραφε ο Μίλτος Σαχτούρης για το νησί της καταγωγής του, από το οποίο, ωστόσο, είχε αποξενωθεί. Εστω και 15 χρόνια μετά τον θάνατό του, επιχειρείται μια συγκροτημένη προσπάθεια επανασύνδεσης του σπουδαίου ποιητή και δισεγγονού του Γιώργη Σαχτούρη, ήρωα της Επανάστασης του 1821, με τον τόπο όπου άφησε το στίγμα της η οικογένειά του. Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε το πρώτο βήμα, με ένα διήμερο τιμητικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του (1919), που διοργανώθηκε από τον Δήμο Υδρας, το περιοδικό «Αναγνώστης» και το Εργοτάξιο Τέχνης Υδρας του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα. Πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας, ο Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο οποίος έφυγε απρόσμενα από τη ζωή πριν από λίγο καιρό. Είναι, λοιπόν, λογικό το τετραήμερο αφιέρωμα στον ποιητή που θα παρουσιάσουν ο δήμος και η ΚΕΔΥ στο πλαίσιο των «Κουντουριωτείων», στις 23-26/8, να αφιερώνεται και στη μνήμη του Καβαλιώτη.

Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί την Κυριακή 23 Αυγούστου, με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Υδρας και την ομάδα των συντελεστών του Συμποσίου για τον Μίλτο Σαχτούρη να διοργανώνουν μια βραδιά-φόρο τιμής στον σκηνοθέτη, ποιητή και πεζογράφο Λ. Ξανθόπουλο. Στο θερινό σινεμά  του νησιού, τη «Γαρδένια», θα προβληθούν η ταινία του «Καλή πατρίδα, σύντροφε» (1986) και το ντοκιμαντέρ «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα» (1978).

H Υδρα «επαναπατρίζει» τον σπουδαιότερο ποιητή της, Μίλτο Σαχτούρη-1

Η Δημοτική Αγορά του νησιού, όπου θα γίνει το συνέδριο.

Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις. Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, στη Δημοτική Αγορά του Δήμου Υδρας –για την οποία εδώ και τρία χρόνια έχει καταγραφεί η επιθυμία των δημοτών να γίνει χώρος καλλιτεχνικής παιδείας– θα φιλοξενηθεί το λογοτεχνικό συμπόσιo με τίτλο

«Μίλτος Σαχτούρης, ταξιδεύοντας στην Υδρα με τον κληρονόμο των πουλιών», με μια ομάδα αξιόλογων ποιητών που θα διαβάσουν μη δημοσιευμένα ποιήματα εμπνευσμένα από τον Σαχτούρη. Είναι οι Λίνα Τσουκαλά, Βερονίκη Δαλακούρα, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη και Αργύρης Παλούκας.

Στον χώρο της Αγοράς θα εγκαινιαστεί, την ίδια ημέρα, έκθεση σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ευγενίας Υφαντή. Δεκαπέντε καλλιτέχνες εμπνέονται από το έργο και τη μορφή του ποιητή. Ανάμεσα στα ονόματα των συμμετεχόντων βρίσκουμε τον Αλέξη Ακριθάκη, τον Αλέξη Βερούκα, τον Γιάννη Κόττη, την Αφροδίτη Λίτη, τη Ρένα Παπασπύρου, τον Αλέκο Φασιανό, τον Γιάννη Ψυχοπαίδη κ.ά. Παράλληλα, στην αίθουσα τέχνης Μελίνας Μερκούρη θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Γραφείο με θέα», με φωτογραφίες του Μάριο Βίτι, ενώ στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Υδρας. Εχουν προγραμματιστεί και άλλες ομιλίες κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, με προσκεκλημένους πολλούς πνευματικούς ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή