Περισσότερα «όπλα» κατά του ιού

Περισσότερα «όπλα» κατά του ιού

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερη γνώση και περισσότερα όπλα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει προκαλέσει πρωτοφανή υγειονομική κρίση στον πλανήτη, έχουν πλέον οι ειδικοί επιστήμονες. Η έρευνα για ένα εμβόλιο «τρέχει», οι γιατροί των νοσοκομείων και των ΜΕΘ έχουν πολύ καλύτερη γνώση για το πώς να παρέχουν φροντίδα την κατάλληλη στιγμή στους ασθενείς. Πολλά φάρμακα που ξεκίνησαν ελπιδοφόρα, όπως η χλωροκίνη, δεν χορηγούνται πλέον. Αντίθετα, πειραματικά φάρμακα που δοκιμάστηκαν, όπως η ρεμντεσιβίρη και φθηνά γνωστά φάρμακα όπως η δεξαμεθαζόνη, έδωσαν αξιόπιστη βοήθεια στους θεραπευτές. Με αγωνία αναμένονται και τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για θεραπευτικές παρεμβάσεις όπως η χορήγηση πλάσματος με αντισώματα ασθενών που έχουν αναρρώσει και οι οποίες φαίνονται αρκετά ελπιδοφόρες.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, «σε σχέση με έξι μήνες πριν, σήμερα πάμε πολύ καλύτερα». Και συνεχίζει, «το διάστημα αυτών των μηνών έχουμε μία πολύ καλύτερη γνώση για την παθοφυσιολογία της νόσου. Γνωρίζουμε πλέον ότι πρόκειται για μία πολυσυστηματική νόσο, η οποία κατεξοχήν προσβάλλει τον πνεύμονα αλλά και πολλά άλλα όργανα. Μπορεί να προκαλέσει αιματολογικές επιπλοκές, νευρολογικές, επιπλοκές σε καρδιά, σε νεφρούς, στο γαστρεντερικό σύστημα κ.α. Επίσης, σήμερα γνωρίζουμε ότι το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) που προκαλεί η νόσος, μπορεί να διαφέρει από αυτό που βλέπουμε σε άλλες ιογενείς πνευμονίες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί στους ασθενείς οξυγόνο με μεγάλη ροή, προκειμένου να αποφευχθούν ή να καθυστερήσουν η διασωλήνωση και η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Επίσης, επειδή οι ασθενείς έχουν την τάση θρόμβωσης των φλεβών και των αγγείων, φροντίζουμε να χορηγήσουμε έγκαιρα αντιπηκτική αγωγή», τονίζει ο καθηγητής.

Αναφορικά με τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων πλέον, η ρεμντεσιβίρη αποδείχθηκε μία αποτελεσματική επιλογή. Πρόκειται για το μόνο εγκεκριμένο από τις ευρωπαϊκές αρχές φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. πριν περίπου από μία εβδομάδα εξασφάλισε 30.000 θεραπευτικά σχήματα για τα μέλη της και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ξέρουμε ωστόσο», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος, «ότι σε πολύπλοκες λοιμώξεις θέλουμε συνδυασμό αντιιικών φαρμάκων, οπότε υπάρχει ανάγκη να φτιάξουμε εξειδικευμένα για τον ιό φάρμακα».

Πλέον οι γιατροί έχουν τρόπο και να αντιμετωπίσουν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που εκδηλώνεται σε κάποιους ασθενείς με την παραγωγή κυτοκινών, με τη χορήγηση κορτικοειδών όπως η δεξαμεθαζόνη, ένα φτηνό και γνωστό φάρμακο, η οποία όπως φάνηκε σε μεγάλη μελέτη είναι σε θέση να μειώσει την πιθανότητα διασωλήνωσης. 

Αλλη θεραπευτική προσέγγιση αφορά τη χορήγηση πλάσματος που έχουμε συλλέξει από ασθενείς που έχουν αναρρώσει και έχουν αναπτύξει αντισώματα, για την οποία τρέχουν ήδη μεγάλες κλινικές μελέτες. Στη χώρα μας στο πλαίσιο της πολυκεντρικής μελέτης στην οποία κύριος ερευνητής είναι ο κ. Δημόπουλος, έχει χορηγηθεί ήδη σε 15 ασθενείς. Οπως αναφέρει ο καθηγητής «από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ειδικά όταν χορηγηθεί σε συμπτωματικούς ασθενείς νωρίς μετά τη διάγνωση της νόσου». Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η χλωροκίνη, πλέον δεν χορηγείται. Αλλωστε, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην πρόσφατη ενημέρωσή του, ο γρίφος για την αποτελεσματικότητά της συνεχίζεται, αφού υπάρχουν μελέτες με αρνητικά αποτελέσματα και μία μελέτη με θετικά. Αντίθετα, πολλά υποσχόμενα είναι τα μονοκλωνικά εξουδετερωτικά αντισώματα, εναντίον τμημάτων του ιού και κυρίως της ακίδος με την οποία αυτός συνδέεται στα κύτταρα και για τα οποία έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή