ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταξιδιωτική οδηγία Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα

Ταξιδιωτική οδηγία Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα

Ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραπέμποντας και στις σχετικές κατευθύνσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC). Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές προσαρμόζουν τις συστάσεις προς τους Αμερικανούς πολίτες με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν για την εικόνα κάθε χώρας από την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων. Τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας καταγράφεται σταθερά αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που προφανώς επηρέασε τη χθεσινή εξέλιξη και έφερε τις συστάσεις που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, το CDC, στο οποίο παραπέμπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συστήνει την αποφυγή ταξιδιών προς την Ελλάδα εάν αυτά δεν είναι αναγκαία, δεν αφορούν δηλαδή την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ή επείγοντα οικογενειακά περιστατικά. Μάλιστα, το CDC καλεί τους ταξιδιώτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να αναβάλουν ακόμη και τα ταξίδια που κρίνονται απαραίτητα. Οπως εξηγεί, ο κίνδυνος για να προσβληθεί κάποιος από COVID-19 στην Ελλάδα είναι υψηλός και εάν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί ιατρική βοήθεια, οι πόροι ενδέχεται να είναι
περιορισμένοι.

Οσοι πάντως πρόκειται να ταξιδέψουν καλούνται να ενημερωθούν μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ή του υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την είσοδό τους στη χώρα και τους περιορισμούς που ενδέχεται να υπάρχουν για όσους φτάνουν στην Ελλάδα, όπως τα υποχρεωτικά τεστ ή η επιβολή καραντίνας.

Το CDC διευκρινίζει επίσης ότι εάν κάποιος βγει θετικός στο τεστ ενδέχεται να μην του επιτραπεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ έως ότου αναρρώσει πλήρως από την ασθένεια.

Επίσης, εάν κάποιος έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε νοσήσει ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, ίσως να κληθεί να μπει σε καραντίνα ή να μην του επιτραπεί να επιστρέψει για διάστημα 14 ημερών από την επαφή του με τον ασθενή.

Τέλος, το CDC ενημερώνει τους ταξιδιώτες ότι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο υποβολής σε τεστ πριν από το ταξίδι τους.