Παλαίωση, η λύση για τα κρασιά που έμειναν στο ράφι

Παλαίωση, η λύση για τα κρασιά που έμειναν στο ράφι

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να συνηθίσουμε το πιο… παλιό κρασί μας μαθαίνει, εκτός των άλλων, ο κορωνοϊός, δεδομένου ότι, ελάχιστες ημέρες πριν από το άνοιγμα του τρύγου, πολλά οινοποιεία έχουν αποφασίσει να παλαιώσουν τα κρασιά που δεν πούλησαν, εφόσον έχουν αυτή τη δυνατότητα. Απαιτείται, βέβαια, να υπάρχουν επαρκής αποθηκευτικός χώρος, καλή πρώτη ύλη και οικονομική αντοχή.

«Οι Ελληνες περιμένουν τους τελευταίους μήνες κάθε χρόνο να γευθούν τα φρέσκα λευκά κρασιά της χρονιάς, που είναι αρωματικά και φρουτώδη σαν χυμός, ευκολόπιοτα. Τώρα ήρθε η ώρα να συνηθίσουν να πίνουν κρασιά που έχουν μείνει λίγο παραπάνω, είναι πιο μεστά και, εδώ που τα λέμε, ποιοτικά ανώτερα» λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Γκίκας, οινοποιός και πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής.

Ο τρύγος για τα οινοστάφυλα στην περιοχή της Αττικής αναμένεται να ξεκινήσει εφέτος μία εβδομάδα αργότερα από ό,τι συνήθως, με τα πρώτα σταφύλια Μαλαγουζιάς να κόβονται μετά τον Δεκαπενταύγουστο. «Η χρονιά ήταν καλή από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών, αλλά περιμένουμε να δούμε πού θα κτυπήσει η “Θάλεια” (σ.σ.: το κύμα κακοκαιρίας που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες). Κυρίως, φοβόμαστε το χαλάζι», συμπληρώνει, ωστόσο ακούγεται αισιόδοξος. «Ερχεται η νέα σοδειά και θα είναι μεγάλη. Να δούμε πού θα τη βάλουμε».

Παλαίωση, η λύση για τα κρασιά που έμειναν στο ράφι-1

Ο τρύγος για τα οινοστάφυλα στην περιοχή της Αττικής αναμένεται να ξεκινήσει φέτος μία εβδομάδα αργότερα από ό,τι συνήθως, με τα πρώτα σταφύλια Μαλαγουζιάς να κόβονται μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει θέση σε εφαρμογή  πρόγραμμα απόσταξης κρίσης (απόσυρση ποσοτήτων κρασιού τα οποία θα γίνουν οινόπνευμα), έτσι ώστε να μειωθούν οι ποσότητες των αποθεμάτων που τα οινοποιεία έχουν στις δεξαμενές τους εξαιτίας της δραστικής μείωσης της κατανάλωσης, λόγω της επιδημίας. Ωστόσο, οι τιμές που προβλέπονται δεν συμφέρουν οινοποιεία που έχουν λίγο και ποιοτικό κρασί, γιατί δεν καλύπτουν καν το κόστος της πρώτης ύλης. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, κ. Νίκος Βλάχος, είναι σαφής, τονίζοντας ότι οι οινοποιοί προφανώς προτιμούν να παλαιώσουν το Αγιωργίτικο μία ακόμα χρονιά παρά να το αποσύρουν. Στο πρόγραμμα απόσταξης κρίσης εντάχθηκαν συνολικά 26.001,96 τόνοι οίνου, ωστόσο έως και αύριο μπορούν να υποβληθούν εκ νέου αιτήματα.

Αυτή την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει ο τρύγος στη Σαντορίνη, επίσης όψιμα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Πέρυσι, η τιμή για την πρώτη ύλη του Ασύρτικου στο νησί είχε φθάσει τα 4,5 ευρώ. «Εφέτος, για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια, οι ποσότητες των οινοστάφυλων στο νησί είναι κανονικές» λέει στην «Κ» ο κ. Ματθαίος Δημόπουλος, γενικός διευθυντής της ένωσης θηραϊκών προϊόντων  SANTO. Ετσι και αλλιώς, η παραγωγή στο νησί είναι μικρή, ωστόσο τα οινοποιεία ελπίζουν να μειωθεί λίγο η τιμή λόγω κορωνοϊού και αδυναμίας διάθεσης του κρασιού άμεσα. Ο κ. Δημόπουλος εξηγεί ότι η Ενωση διαθέτει χώρο και το κρασί μπορεί να παλαιωθεί, ωστόσο οι οικονομικές αντοχές για όλους έχουν ένα όριο. «Εμείς όλη την περυσινή παραγωγή την έχουμε μέσα στις αποθήκες» λέει. «Για απόσταξη κρίσης ούτε λόγος. Αν φθάσουμε να μην ξέρουμε τι να κάνουμε, ή θα το πιούμε ή θα το μοιράσουμε», προσθέτει αστειευόμενος.

Βροχή και τρύγος

Εντονες βροχές έφερε χθες στη Βόρεια Ελλάδα η πρόσκαιρη κακοκαιρία. «Τα αμπέλια είναι στην τελευταία φάση πριν από την ωρίμανση, οπότε η βροχή απλώς θα καθυστερήσει τον τρύγο» λέει ο κ. Αγγελος Ιατρίδης, οινοποιός και ένας εκ των ιδιοκτητών του κτήματος «Αλφα». Ο τρύγος στους αμπελώνες του κτήματος, στο Αμύνταιο της Φλώρινας, αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και, όπως σημειώνει ο κ. Ιατρίδης, «δεν έχουμε πρόβλημα αποθήκευσης των ποσοτήτων από πέρυσι, καθώς έχουμε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη επένδυση».

Η οινική χρονιά του 2019 ήταν κατά κάποιον τρόπο «άτυχη», με την έννοια ότι έδωσε ένα κρασί πολύ καλής ποιότητας, το οποίο όμως, εξαιτίας της πανδημίας, σε μεγάλο ποσοστό παραμένει στις αποθήκες των οινοποιών. «Ενα μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα γνωρίσουμε το κρασί στα δίκτυα πώλησης και στους καταναλωτές, εφόσον δεν γίνονται εκθέσεις αυτή την εποχή. Αν δεν δοκιμάσεις ένα κρασί, πώς θα θελήσεις να το αγοράσεις;» τονίζει ο κ. Ανδρέας Γκίκας.

Μια κάποια λύση προσπαθεί να δώσει η οινική καμπάνια «Save Vintage 2019», που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τα εξαιρετικά κρασιά της εσοδείας αυτής και να κινητοποιήσει όσους αγαπούν το κρασί. «Πολλοί οινοποιοί εκτιμούν ότι η εσοδεία του 2019 είναι μία από τις κορυφαίες των τελευταίων δεκαετιών ή ακόμα και εσοδεία “αναφοράς” για την περιοχή τους», επισημαίνουν οι διοργανωτές, δηλαδή η εταιρεία Vinetum, που για πρώτη φορά εφέτος, μετά πολλά χρόνια, δεν κατάφερε, εξαιτίας της επιδημίας, να πραγματοποιήσει τη γνωστή έκθεση Οινόραμα. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα  www.SaveVintage2019.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή