Εύβοια: Εξι οι νεκροί από τις πλημμύρες

Εύβοια: Εξι οι νεκροί από τις πλημμύρες

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους έξι ανέρχονται οι νεκροί από τη θεομηνία στην Εύβοια, μετά την ανεύρεση της σορού 37χρονης γυναίκας στην Αμφιθέα. Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ αγνοείται ο σύζυγος της, 42 ετών.

Οι αγνοούμενοι, βάσει των τελευταίων πληροφοριών, είναι δύο, μαζί με τον άνδρα που δεν έχει βρεθεί ακόμα στο Μπούρτζι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο ανδρών συνεχίζεται από τα σωστικά συνεργεία.

Μέχρι το μεσημέρι, είχε γίνει γνωστό ότι πέντε ακόμη άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι, ένα βρέφος οκτώ μηνών και δύο άτομα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ανασύρθηκαν νεκροί. Ένας 86χρονος και μια 85χρονη είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους στα Πολιτικά, όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Η οικογένεια με το οκτώ μηνών βρέφος έμενε σύμφωνα με πληροφορίες σε ισόγειο διαμέρισμα επίσης στα Πολιτικά, το οποίο πλημμύρισε με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει τη ζωή του. Το βρέφος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Νωρίτερα, εντοπίστηκε ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μία εκ των αγνοούμενων στην Εύβοια. Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Η πυροσβεστική έχει δεχθεί 664 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες. Συγκεκριμένα:

  • Η πυροσβεστική έχει πραγματοποιήσει 82 απομακρύνσεις ατόμων εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR και
  • Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 ελικόπτερα SAR.

Χωρίς τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν έξι άτομα και συγκεκριμένα:

  • ένα βρέφος και δύο ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά
  • δύο ακόμη ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι καθώς και
  • ένα ακόμη από την περιοχή Αμφιθέα.

Τα περισσότερα προβλήματα σύμφωνα με την πυροσβεστική εντοπίζονται στις περιοχές Ψαχνά, Πολιτικά, Μπούρτζι Βασιλικού και Λευκαντί.

H πυροσβεστική και η αστυνομία έδωσαν ολονύχτια μάχη ιδιαίτερα στην παραλία των Πολιτικών, όπου «χτύπησε» η κακοκαιρία «Θάλεια», για να απεγκλωβίσει δεκάδες ανθρώπους από σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα χρειάστηκαν αρκετές επεμβάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα Ψαχνά μέχρι και την Λίμνη της Εύβοιας για να σβήσουν φωτιές που είχαν ξεκινήσει από κεραυνούς. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν.

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί έναν κάτοικο της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα.

ΔΕΔΔΗΕ: Εργασίες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε όλες τις κεντρικές γραμμές του αστικού ιστού της κεντρικής Εύβοιας που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ωστόσο τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες για την αποκατάσταση αρκετών μεμονωμένων βλαβών στις περιοχές της παραλίας Αυλίδας και στην Ερέτρια.

Οι μεγαλύτερες σε έκταση βλάβες εντοπίζονται σε περιοχή έξω από το Βασιλικό, όπου λόγω πτώσης στύλων περί τις 30 οικίες δεν έχουν ρεύμα, στην περιοχή Μπούρτζι, όπου αντιστοίχως από πτώση στύλων επηρεάζεται ένας μικρός αριθμός οικιών και στην περιοχή Καμαρίτσα, όπου το βράδυ δόθηκε ο δρόμος σε κυκλοφορία και αναμένεται να μεταβεί συνεργείο για την διαπίστωση της έκτασης της ζημιάς που έχει προκληθεί.

Όσον αφορά στα χωριά Θεολόγος, Γέροντας, Πούρνος, Σκούντερι, Μίστρος, Μαυρόπουλο, Πισσώνας και Βατώντας, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται ακόμη στα σημεία και έχει ξεκινήσει η σταδιακή επανηλεκτροδότηση, ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν και από πολύ νωρίς αύριο το πρωί με ενίσχυση τεχνικού προσωπικού για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ν. Χαρδαλιάς: Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε – Με το «112» θα είχαμε εκατόμβη νεκρών

Η «Θάλεια» έριξε 300 χιλιοστά βροχής σε οκτώ ώρες στη Στενή Ευβοίας

Στην Εύβοια μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης από ταράτσα σπιτιού στην Εύβοια (βίντεο)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή