Ν. Χαρδαλιάς για Εύβοια: Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά – Τι είπε για το «112»

Ν. Χαρδαλιάς για Εύβοια: Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά – Τι είπε για το «112»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θλίψη του για τα θύματα των πλημμυρών στην Εύβοια εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε δήλωσή του, ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε «τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνοντας μια δύσκολη μάχη σε δύσκολες συνθήκες και απεγκλώβισαν πριν από λίγο ακόμη έναν συμπολίτη μας».

Όπως είπε, η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες».

«Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα, ενώ απεγκλωβίστηκαν 97 πολίτες.

«Πραγματοποιήθηκαν 28 εναέριες διασώσεις από το Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος και 15 εναέριες διασώσεις από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ενώ 54 απεγκλωβισμοί έγιναν με επίγεια μέσα και σωστικές λέμβους» συνέχισε.

«Η χρήση του 112 υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο»

Σε ό,τι αφορά το «112», επισήμανε ότι «η επιλογή της αποστολής του σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές, γι’ αυτό και προκρίθηκαν τα συμβατικά διασωστικά μέσα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή