Δεν πραγματοποιείται η ΔΕΘ – Εκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Δεν πραγματοποιείται η ΔΕΘ – Εκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα έκτακτα μέτρα για να μειωθεί διασπορά του κορωνοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έπειτα από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, δεν θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ, ενώ παράλληλα λαμβάνονται μέτρα στις πύλες εισόδου.

Επίσης, αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων, ενώ σε περιοχές της χώρας αποφασίστηκε η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

– Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

– Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

– Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση μπορεί να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, σημείωσε η κ. Πελώνη.

Υπενθυμίζεται ότι νέο ημερήσιο ρεκόρ με 203 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο καταγράφηκε την Κυριακή στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε μια μέρα στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.

Αυτή ήταν έκτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων και η τέταρτη συνεχής ημέρα που εντοπίστηκαν περισσότερα από 150 κρούσματα.

Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε και ένας θάνατος, με τον αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται σε 212. Στο μεταξύ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν την Κυριακή τους 22, από 17 την προηγούμενη ημέρα.

Από τα 203 νέα κρούσματα, 29 εντοπίστηκαν σε πύλες εισόδου και τέσσερα είναι «εισαγόμενα» κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ενώ στη Χαλκιδική καταγράφηκαν 50 κρούσματα (συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας), στην Αττική 38, στη Θεσσαλονίκη 35 και στη Λάρισα οκτώ.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5.623. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 650.998 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 7.274 (1,12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Εκτακτα μέτρα στον Αμπελώνα Λάρισας

Στο μεταξύ, τη λήψη έκτακτων μέτρων στον Αμπελώνα Λάρισας για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ. 
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. 
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως τέσσερα άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 10-08-2020 έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00.

Κορωνοϊός: Στο ΦΕΚ η απόφαση για την αναστολή λιτανειών

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας. Το μέτρο ισχύει έως και τις 31 Αυγούστου.

Το Σάββατο είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και η απόφαση ως προς τους χώρους στους οποίους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Η «Κ» στο στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας

Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου: Δεν αποκλείεται να φτάσουμε τα 600 κρούσματα την ημέρα

Μυτιλήνη: Δεκαεπτά πρόσφυγες και μετανάστες θετικοί στον κορωνοϊό

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή