Κορωνοϊός: «Ρολά» θα κατεβάζουν τα μπαρ τα μεσάνυχτα

Κορωνοϊός: «Ρολά» θα κατεβάζουν τα μπαρ τα μεσάνυχτα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κλειστά μπαρ και γενικά κέντρα διασκέδασης, από τις 12 τα μεσάνυχτα έως το πρωί, θα περάσουν το επόμενο δεκαήμερο του Αυγούστου κάτοικοι και παραθεριστές Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Ρόδου, Κέρκυρας και άλλων περιοχών της χώρας, «πληρώνοντας» έτσι το τίμημα της μη συμμόρφωσης στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Σε δεύτερο χρόνο μάλιστα, το συγκεκριμένο μέτρο δεν αποκλείεται ακόμα και να εφαρμοστεί οριζόντια σε όλη τη χώρα. Η μεγάλη και άκρως ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 των τελευταίων ημερών, που έφερε τη χώρα μας, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, στις αρχές ενός δεύτερου πανδημικού κύματος, οδήγησε σε νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, με το πλέον εμβληματικό εξ αυτών να είναι η ακύρωση της 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 126 επιπλέον κρούσματα SARS-CoV-2 στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 36 εισαγόμενα –17 αφορούσαν μετανάστες που αφίχθησαν στη Μυτιλήνη– και τα 56 σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Επίσης, χθες καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών: 24, έναντι 22 την Κυριακή, 17 το Σάββατο και 14 την περασμένη Παρασκευή. Επιπλέον, δηλώθηκε άλλος ένας θάνατος. Τα θύματα της COVID-19 στη χώρα μας ήταν έως χθες το απόγευμα 213.

Η μεγάλη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες (σημειώνεται ότι από 5.749 κρούσματα που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας, 1.292 εντοπίστηκαν τις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου) εξετάστηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με συναρμόδιους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

• Ακύρωση της διενέργειας της προγραμματισμένης, για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, την οποία θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου σε περιορισμένο ακροατήριο.

• Υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία. Η εφαρμογή του μέτρου θα ισχύει από τις 17 Αυγούστου. Το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από το ταξίδι.

• Υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ κορωνοϊού από τις 17 Αυγούστου και σε όλους όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα. Η υποχρέωση αυτή συμπεριλαμβάνει επίσης τους Ελληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής.

• Πλαφόν 750 ατόμων στον επιτρεπόμενο ημερήσιο αριθμό εισερχομένων από τις 16 Αυγούστου από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς.

• Αναστολή κάθε δημόσιας εκδήλωσης όπου οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

• Απαγόρευση της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και στους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω. Η απαγόρευση θα ισχύει από σήμερα έως και τις 23 Αυγούστου, ενώ δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια.

Κατανομή κρουσμάτων

Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα ήταν και χθες οι περιοχές στις οποίες εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Συνολικά από τα 126 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, 38 εντοπίστηκαν στην Αττική και 18 στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική τουλάχιστον τα μισά κρούσματα σχετίζονταν με ήδη γνωστό κρούσμα ή ήταν άτομα που είχαν επιστρέψει πρόσφατα από διακοπές στο εσωτερικό. Και στη Θεσσαλονίκη, όπου από τις αρχές Αυγούστου έως χθες είχαν δηλωθεί περισσότερα από 300 κρούσματα, τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα, όπου μάλιστα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τέσσερις ασθενείς. Συνολικά χθες κρούσματα εντοπίστηκαν σε 18 περιοχές της χώρας. «Κάνω για μία ακόμα φορά, έκκληση, στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα», τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή