Κορωνοϊός: Επιδημιολογικά τα κριτήρια για λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο

Κορωνοϊός: Επιδημιολογικά τα κριτήρια για λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τις 9 Αυγούστου τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 1.424. Από αυτά τα περισσότερα (478) ήταν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθούσε η Περιφέρεια Αττικής με 406 κρούσματα. Ωστόσο, το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, επιβλήθηκε στην τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που είχε 151 ενεργά κρούσματα και στην Περιφέρεια Κρήτης με 33 ενεργά κρούσματα.

Για την απόφαση της επιβολής μέτρων σε τοπικό επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται είναι ένα μόνο από τα κριτήρια που εξετάζονται και τα οποία δείχνουν τη δυναμική που έχει η επιδημία σε μία περιοχή. Οπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «τα χαρακτηριστικά μιας περιοχής με 50 κρούσματα με μία άλλη περιοχή με επίσης 50 κρούσματα δεν είναι πάντα τα ίδια», διευκρινίζοντας ότι μπορεί σε μία περιοχή η πλειονότητα των 50 κρουσμάτων να αφορά συγκεκριμένη εστία μετάδοσης και σε μία άλλη να υπάρχουν 30 κρούσματα διάσπαρτα σε όλη την κοινότητα.

Οπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγεται η λήψη μέτρων είναι καθαρά επιδημιολογικά. «Εχει να κάνει καθαρά με το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, και την προβολή στο άμεσο μέλλον για την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής που δίνει ο ειδικός αλγόριθμος ο οποίος “τρέχει” στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Στα κριτήρια περιλαμβάνονται αρχικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση πάντα με τον πραγματικό πληθυσμό της κάθε περιοχής. «Είναι εύλογο όταν στη Κεντρική Μακεδονία έχει 478 ενεργά κρούσματα ο Δήμος Θεσσαλονίκης να έχει 229. Είναι εύλογο όταν η Περιφέρεια Αττικής έχει 406 ενεργά κρούσματα, ο Δήμος Αθηναίων να έχει 176. Αρα τον κύριο όγκο των κρουσμάτων θα τον έχουν οι περιοχές που έχουν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αλλο στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη είναι το σημείο μετάδοσης της νόσου. Δηλαδη, εάν τα κρούσματα αφορούν μία εστία μετάδοσης ή πρόκειται για διάσπαρτα κρούσματα που «κρύβουν» πολλές άλλες εστίες από πίσω. Επίσης, κριτήρια αποτελούν και ο αριθμός των στενών επαφών (άρα υψηλού κινδύνου) που έχουν τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, αλλά και η κινητικότητα των ίδιων και των επαφών τους από περιοχή σε περιοχή. Τέλος, λαμβάνεται υπόψη και ένα ποσοστό αβεβαιότητας από ενδεχόμενα ψευδή στοιχεία που έδωσαν πολίτες στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης.

Οπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Χαρδαλιάς, «παραδείγματος χάριν, στην Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, ωστόσο από τις ιχνηλατήσεις προέκυψε ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών υψηλού κινδύνου, καθώς και μεγάλο ποσοστό μετακίνησης των κρουσμάτων και των επαφών τους από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα». Και τόνισε «πρόκειται για μία σύνθετη και σκληρή για εμάς διαδικασία, η οποία γίνεται σε καθημερινή βάση και η οποία βασίζεται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή