Καταδίωξη με πυρά κατά θαλαμηγού

Καταδίωξη με πυρά κατά θαλαμηγού

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταδίωξη μιας λευκής θαλαμηγού με χρήση πυρών ακινητοποίησης από περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα ανοιχτά της Ρόδου. Η θαλαμηγός κρίθηκε ύποπτη καθώς έπλεε κοντά στις δυτικές ακτές του νησιού χωρίς αναμμένους φανούς. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο κυβερνήτης της δεν ανταποκρίθηκε στα σήματα για έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα, προσπάθησε με επικίνδυνους ελιγμούς να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος και τελικά κατόρθωσε να ξεφύγει στα τουρκικά ύδατα, όπου τη συνόδευσαν δύο τουρκικές ακταιωροί.

Σε ανακοίνωσή της για το ίδιο περιστατικό η τουρκική Ακτοφυλακή ανέφερε ότι έλαβε σήμα στις 03.40 για πυροβολισμούς κατά ιδιωτικού σκάφους. Οταν το προσέγγισε εντόπισε σε αυτό δύο τραυματισμένους Τούρκους πολίτες, ο ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μαρμαρίδας σε σοβαρή κατάσταση, καθώς και έναν Σύρο ο οποίος είχε υποστεί κάταγμα στο χέρι. Το σκάφος, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του. Από την τουρκική ανακοίνωση προκύπτει ότι η θαλαμηγός είχε μόνο αυτούς τους τρεις επιβάτες.

Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου, ξανά στη Ρόδο, είχε καταγραφεί ένα παρόμοιο περιστατικό με χρήση πυρών από ελληνικό πλήρωμα. Τότε εντοπίστηκε, αρχικά από περίπολο στη στεριά, μια ύποπτη φουσκωτή λέμβος η οποία προσέγγιζε την παραλία κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού. Δεν ήταν εφικτό μέσα στο σκοτάδι να φανεί πόσα άτομα επέβαιναν σε αυτή. Δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού που κλήθηκαν να επέμβουν, πρόλαβαν το φουσκωτό στον δρόμο του γυρισμού προς την Τουρκία. Επιχείρησαν μάταια με σειρήνα, φωτεινά σήματα και μέσω τηλεβόα να πείσουν τον χειριστή και μοναδικό πλέον επιβάτη να σταματήσει, ώσπου η καταδίωξη έληξε με πυρά ακινητοποίησης. Η λέμβος βυθίστηκε και ο 55χρονος Τούρκος χειριστής συνελήφθη.

Η δικογραφία

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του αναφέρεται ότι εκείνη τη νύχτα αποβίβασε τουλάχιστον έξι αλλοδαπούς στο νησί, από τους οποίους εντοπίστηκαν στη στεριά μόνο οι τρεις. Του αποδόθηκε και άλλο ένα δρομολόγιο διακίνησης το οποίο είχε πραγματοποιηθεί δύο ημέρες νωρίτερα. Σε εκείνο το περιστατικό φέρεται να μετέφερε επτά Σύρους από τη Μαρμαρίδα στη Ρόδο, χωρίς να γίνει αντιληπτός από το Λιμενικό. Ενας από τους διακινούμενους τον αναγνώρισε αργότερα ως χειριστή και της δικής τους βάρκας σε φωτογραφία που του έδειξαν οι Λιμενικοί. Από τον έλεγχο των δακτυλικών του αποτυπωμάτων φάνηκε ότι είχε συλληφθεί στην Ελλάδα δύο ακόμη φορές, για κλοπή στο Μενίδι τον Δεκέμβριο του 1989 και για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1990.

Στα τέλη Ιουλίου ακόμη μία θαλαμηγός προερχόμενη από τα τουρκικά παράλια απασχόλησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Κατευθυνόταν προς το νησί με περίπου 70 επιβάτες. Τότε ειδοποιήθηκε και τελικά παρενέβη η τουρκική Ακτοφυλακή εμποδίζοντας το σκάφος να συνεχίσει το ταξίδι του προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή