Σε εξέλιξη 50 έργα αναβάθμισης οδοφωτισμού

Σε εξέλιξη 50 έργα αναβάθμισης οδοφωτισμού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ανά την επικράτεια τα έργα αναβάθμισης οδοφωτισμού σε δήμους και περιφέρειες, με ολοκληρωμένους 25 διαγωνισμούς, ενώ περίπου άλλοι 25 βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης. Οι περισσότεροι δήμοι επιλέγουν πλέον τη μέθοδο ΣΕΑ (συμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης), σημειώνουν πηγές της αγοράς. Τούτο συμβαίνει διότι πολλοί θεωρούν ότι η απλή προμήθεια led φωτιστικών και λαμπτήρων ενέχει και τεχνολογικά ρίσκα, καταλήγοντας σε μεγαλύτερο κόστος τελικά για τον δήμο, αφού η συντήρηση και η λειτουργία του συστήματος είναι κοστοβόρες στο βάθος της δωδεκαετίας, περίοδος που προβλέπουν οι περισσότεροι από αυτούς τους διαγωνισμούς. Σημαντική παράμετρος είναι και η υπο-ελλειμματική αξία του project όταν μετά τη λήξη της σύμβασης τα φωτιστικά και τα συστήματα ελέγχου και λειτουργίας παραμένουν στον δήμο.

Στη φάση αξιολόγησης βρίσκεται και ο μεγάλος διαγωνισμός αλλαγής φωτιστικών της Περιφέρειας Αττικής και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διαδικασία απορρίφθηκαν όλες οι προσφορές πλην μιας, οπότε ενδέχεται, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η περιφέρεια να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό των 30 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοφωτισμού με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, με αντικείμενο την αντικατάσταση των λαμπτήρων στο περιφερειακό οδικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής έχει μήκος περίπου 1.700 χιλιόμετρα και ο οδοφωτισμός του γίνεται ακόμα με παλαιού τύπου λαμπτήρες, με την εγκατεστημένη ονομαστική ισχύ τους να υπολογίζεται στα 9,3 MW. Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση περίπου 21.920 φωτιστικών σε βασικούς οδικούς άξονες με φωτιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης, έτσι ώστε η εγκατεστημένη ισχύς να μειωθεί κάτω από τα 3,7 MW, ήτοι εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 60%.

Μια τέτοιου τύπου, αλλά μικρότερου έργου, σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες μεταξύ του Δήμου Βέλου-Βόχας του νομού Κορινθίας και της εταιρείας ενεργειακής εξοικονόμησης (Energy Service Company) «Βασήλιος Α.Ε.». Προβλέπει την αντικατάσταση των περίπου 5.600 παλαιών φωτιστικών και λαμπτήρων του δήμου με νέα υπερσύγχρονα φωτιστικά led, διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, καθώς και τη συντήρηση και τη διαχείριση του συστήματος. Η εξοικονόμηση για τον δήμο θα είναι άνω του 80% και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται η εξοικονόμηση από την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος από τον ανάδοχο για 10 έτη.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ. Η ίδια ανάδοχος έχει αναλάβει ήδη τέσσερα έργα εγκατάστασης και λειτουργίας οδοφωτισμού, ενώ φέρεται να έχει μειοδοτήσει σε άλλους τόσους διαγωνισμούς μικρών δήμων, όπως τα Καμένα Βούρλα και η Μαρώνεια. Πρόσφατα ανέλαβε και ξεκίνησαν ήδη να τρέχουν συμβάσεις της στα Βριλήσσια και στην Κόνιτσα αλλά και στην Καλαμάτα. Η χρηματοδότηση και επένδυση στην περίπτωση του δήμου το νομού Κορινθίας πραγματοποιείται 100% από πλευράς του αναδόχου, όπως σε όλα τα έργα ΣΕΑ, και η αμοιβή του αναδόχου θα προκύψει από μέρος της ωφέλειας της εξοικονόμησης του δήμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή