Υπ. Πολιτισμού: Ανάγκη εργασιακών μεταρρυθμίσεων

Υπ. Πολιτισμού: Ανάγκη εργασιακών μεταρρυθμίσεων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικές ημέρες, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτημάτων στήριξης των ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στον Πολιτισμό μέχρι τις 31 Αυγούστου. Ποιους αφορά; Τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους στον πολιτισμό, που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και μπορούν με κάποιον τρόπο να αποδείξουν ότι εργάζονταν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πώς; Είτε με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που έληξαν πρόωρα (π.χ. ματαιώθηκε η παράσταση εξαιτίας της καραντίνας) είτε με βραχυχρόνιες συμβάσεις, έστω της μιας ή των δύο ημερών, με κάποιον νόμιμο, δηλαδή, τρόπο.

Η παράταση που δίνει το υπουργείο δεν είναι η πρώτη, αλλά η δεύτερη. Η πρώτη έληξε στα τέλη Ιουλίου και η δεύτερη λήγει σε περίπου δύο εβδομάδες. Η παράταση δόθηκε λόγω «χαμηλής προσέλευσης» των δικαιούχων. Από ό,τι φαίνεται, οι δικαιούχοι αδυνατούν να αποδείξουν ότι εργάζονταν νόμιμα, ώστε να λάβουν την ανάλογη οικονομική ενίσχυση. Ψιθυρίζεται, μάλιστα, ότι ορισμένες κατηγορίες καλλιτεχνών που διαμαρτυρήθηκαν ότι χάνουν μέρος του εισοδήματός τους από τη ματαίωση των πανηγυριών, δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία οικονομική βοήθεια για τους ίδιους λόγους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφεται ότι η πανδημία σήκωσε το χαλί με τα εργασιακά προβλήματα του καλλιτεχνικού κόσμου. Το «θολό τοπίο» και τα «γκρίζα σημεία» είναι απλώς άλλα λόγια για να περιγράψουν τις κακές έως ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις της ελεύθερης αγοράς και το «μαύρο» χρήμα που κυκλοφορούσε στον κλάδο. Φυσικά, αυτή η κατάσταση δεν αφορά όλους τους επαγγελματίες, αλλά οι δύο παρατάσεις για ένα οικονομικό βοήθημα κάτι δείχνουν.

Είναι πια φανερό ότι υπάρχει ανάγκη για μια ουσιαστική εργασιακού τύπου μεταρρύθμιση στον κλάδο των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων. Και έπρεπε να γίνει χθες. Μπορεί να μην επαναληφθεί το γενικό lockdown της πανδημίας, αλλά ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται βαρύς για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, οι ίδιοι, επαγγελματίες και θεσμικοί, θα βρουν μπροστά τους τα ίδια προβλήματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή