Αρση των δασμών για ελληνικά τυριά από τις ΗΠΑ

Αρση των δασμών για ελληνικά τυριά από τις ΗΠΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαίρεση των ελληνικών τυριών από τους δασμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε γεωργικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, οπότε και επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε άρση των δασμών για τα ελληνικά τυριά. Το γεγονός αυτό προσφέρει πλεονέκτημα στα ελληνικά τυριά σε σχέση με τις εξαγωγές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πρόγραμμα προώθησης

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι από την Ελλάδα στις ΗΠΑ εξάγεται κυρίως φέτα και αυτή όχι σε μεγάλες ποσότητες. Συγκεκριμένα, από τις συνολικές εξαγωγές φέτας της Ελλάδας, ποσοστό της τάξεως του 2% (συνολικού ύψους 19 εκατ. ευρώ) κατευθυνόταν προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του 2018.

Παράλληλα, όμως, δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική φέτα να διεισδύσει περισσότερο στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς υλοποιείται πρόγραμμα προώθησής της στη χώρα το οποίο αναμενόταν να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι από τους δασμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στα γεωργικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιρούνται επίσης το ελληνικό ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές αλλά και το ελληνικό κρασί.

Ο κ. Βορίδης εξέφρασε στον Αμερικανό πρέσβη την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για αυτή την απόφαση και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ελληνοαμερικανική συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.

Ο κ. Πάιατ χαιρέτισε από την πλευρά του την εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από τη λίστα των δασμών, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή μία ακόμη απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ στις στρατηγικές σχέσεις της με την Ελλάδα και στους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που διατηρούν οι δύο χώρες.

Ο κ. Βορίδης στην ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την προσπάθεια να εξαιρεθούν όλα τα ελληνικά προϊόντα από δασμούς, με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών εταιρειών και να αναδειχθούν διεθνώς τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή