Η «κρίσιμη πύλη» της Κακαβιάς

Η «κρίσιμη πύλη» της Κακαβιάς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την περασμένη Τετάρτη η Περιφέρεια Ηπείρου θερμομετρεί όσους εισέρχονται από την Κακαβιά στην Ελλάδα, καθώς την τελευταία εβδομάδα διπλασιάστηκαν τα κρούσματα COVID-19 στην Αλβανία. Παράλληλα στα μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία περιορίζεται ο αριθμός των εισερχομένων καθημερινά στους 750, ενώ απαιτείται αρνητικό τεστ για τη διάβαση των συνόρων εκτός εάν πρόκειται για παιδιά κάτω των 10 ετών. Το μέτρο είναι βέβαιο ότι θα ανακόψει τη ροή από και προς την Αλβανία για όσο διαρκέσει, καθώς ελάχιστες οικογένειες μπορούν να σηκώσουν το κόστος των τεστ.

Ο ΕΟΔΥ είχε πριν από την εξαγγελία αυτού του μέτρου αυξήσει τα τεστ, στην πιο σημαντική ίσως αυτές τις μέρες πύλη εισόδου στον Βορρά, φτάνοντας μέχρι τα 500 ημερησίως. Ο περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα δείχνει τα όρια και του ελληνικού κράτους από την πλευρά του έμψυχου υλικού αλλά και των αντιδραστηρίων.

Κρούσματα εκ μεταφοράς

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε διαμαρτυρηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες στην ηγεσία του ΕΟΔΥ καθώς θεωρούσε ότι στην Ηπειρο «φορτώνονταν» κρούσματα που «ανήκαν» σε άλλες περιοχές της χώρας. Ετσι συνέβη, για παράδειγμα, με γυναίκα που διαγνώσθηκε θετική σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας και ο ΑΜΚΑ της παρέπεμπε στην Ηπειρο. Το ίδιο συμβαίνει και με μία σειρά ομογενών ή αλβανικής καταγωγής ατόμων που ζουν εδώ και χρόνια νόμιμα στη χώρα και είχαν ταξιδέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για διακοπές ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έπαιρνε διαστάσεις στην Αλβανία, πολλοί από αυτούς είχαν πάρει τον δρόμο της (προγραμματισμένης) επιστροφής στην Ελλάδα αλλά αρχικά στην Κακαβιά δεν υπήρχαν έλεγχοι με τεστ. Αργότερα αυτή η «τρύπα» έκλεισε. Πολλοί στην Ηπειρο αλλά και στη Δυτική Μακεδονία «δείχνουν» τους εργάτες γης για την εισαγωγή κρουσμάτων από την Αλβανία αλλά η μέχρι τώρα διαχείριση των εργατών γης στη Δυτική Μακεδονία αποδεικνύει το αντίθετο τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα ώς τις 15 Ιουλίου.

«Μετά την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου την 1η Μαΐου», λέει στην «Κ» ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, «όλα έγιναν όπως είχαν σχεδιασθεί». Ο κ. Γιαννακάκης και οι συνεταιρισμοί έστειλαν τις λίστες με τις 10.000 εργάτες γης στις πύλες εισόδου της χώρας και αυτοί ήρθαν χωρίς άλλα προβλήματα, κυρίως στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας με αφορμή τη σοδειά του κερασιού. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να υποβληθούν σε τεστ –έγινε για τους λιγότερους– είτε να μείνουν επί 14ήμερο σε καραντίνα. Η μόνη εκκρεμότητα που ήταν να ρυθμιστεί αφορούσε την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στην περίπτωση που θα ασθενούσαν.

Από στοιχεία πάντως που συγκέντρωσε η «Κ» από διάφορες περιοχές της χώρας, οι ασθενείς μεταξύ των εργατών γης δεν αποτελούν καν μια μεγάλη μειοψηφία μεταξύ των αλβανικής καταγωγής συμπολιτών που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή