Ανησυχία για τη διασπορά του ιού στους νέους

Ανησυχία για τη διασπορά του ιού στους νέους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 228 έφθασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς άλλοι δύο θάνατοι καταγράφηκαν σήμερα,  ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πλέον  για τον κίνδυνο να καταστούν οι νεότερες ηλικιακές ομάδες εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι δύο νέοι θάνατοι που κατεγράφησαν στη χώρα μας, αφορούν κατά πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ σε έναν άνδρα 71 ετών από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ. Είναι  το πέμπτο  θύμα από το γηροκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου ο ιός ως γνωστόν μεταφέρθηκε από υπάλληλο που είχε προηγουμένως βρεθεί σε πάρτι στη Χαλκιδική.

Ο δεύτερος θάνατος αφορά σε μία 87ρονη  γυναίκα από την Καστοριά που νοσηλευόταν στον Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από τις 7 Αυγούστου και είχε υποκείμενα νοσήματα.  

Την ίδια στιγμή, τον συναγερμό που έχει ήδη σημάνει στους κόλπους των ειδικών επιτείνει η ύπαρξη μίας 17χρονης διασωληνωμένης ασθενούς.

Όπως προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, ανάμεσα στους διασωληνωμένους ασθενείς βρίσκεται και ένα κορίτσι ηλικίας (έως) 17 ετών, ενώ συνολικά στην ίδια ηλικιακή ομάδα γυναικών υπάρχουν 194 κρούσματα από το σύνολο 6.858 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Ανησυχία για τη διασπορά του ιού στους νέους-1

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλξης Βατόπουλος σημείωσε: «Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες, είπε και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους. Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σημείωσε σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης.

Και πρόσθεσε: «Και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν (….) Αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.

Την «ευθύνη» των νεότερων ηλικιακών ομάδων στη νέα έξαρση του κορωνοϊού έχει ανοιχτά καταδείξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πρόσφατα, ο Δρ Χανς Κλούχε ανώτερο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ μιλώντας στο BBC ανέφερε:  «Οι νέοι ευθύνονται για τη νέα έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, άρα σε αυτούς θα πρέπει κυρίως να στραφεί η εκστρατεία ενημέρωσης για την αποφυγή δεύτερου κύματος της πανδημίας,.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, είπε ότι τα αυξανόμενα κρούσματα μεταξύ των νέων Ευρωπαίων φαίνεται να έχουν οδηγήσει στην επάνοδο της πανδημίας σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα στη Γηραιά Ηπειρο.

Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, θα πρέπει οι αρχές να επικοινωνήσουν καλύτερα με τα νεότερα μέλη κάθε κοινωνίας ώστε να περιοριστεί ξανά η εξάπλωση του ιού.

«Ολο και περισσότερες χώρες εμφανίζουν τοπικά ξεσπάσματα και επάνοδο των κρουσμάτων. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για συνέπεια της ανθρώπινης συμπεριφοράς,» είπε ο Δρ Κρούχε.

«Λαμβάνουμε αναφορές από αρκετές υγειονομικές υπηρεσίες για υψηλότερα ποσοστά νέων μολύνσεων ανάμεσα στους νεότερους ανθρώπους. Συνεπώς για μένα είναι σαφές ότι πρέπει να ξανασκεφθούμε πώς θα απευθυνθούμε καλύτερα στους νέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή