Συνεχής αξιολόγηση για την πορεία της πανδημίας

Συνεχής αξιολόγηση για την πορεία της πανδημίας

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσοχή στραμμένη στην επιστροφή των πολιτών από τις καλοκαιρινές διακοπές και με την έμφαση να δίνεται στην ευαισθητοποίηση ιδιαιτέρως των νέων στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, παρακολουθούν η κυβέρνηση και οι ειδικοί επιστήμονες την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Χθες, μια ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν 150 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, σε κυβερνητική τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη έγινε ειδική αναφορά για την ανάγκη εφαρμογής ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα αφορούν όσους επιστρέφουν από διακοπές στην εργασία τους.

Η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, αποφασίστηκε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας. Ηδη χθες το μεσημέρι η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μήνυμα μέσω κινητών τηλεφώνων, με το οποίο καλεί όσους επιστρέφουν από ταξίδι να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, να τηρούν τα μέτρα και κυρίως να μην έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Συζήτηση έγινε και για την προετοιμασία του ανοίγματος των σχολείων, το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για τη χρήση της μάσκας, ώστε να γίνει σαφές στους πολίτες πού αυτή είναι υποχρεωτική. Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων, τόνισε ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς επιστήμονες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη και για νέες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 150 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 στη χώρα μας και δύο επιπλέον θανάτους, με τον αριθμό των θυμάτων της νόσου να φτάνει τα 230. Από τα νέα κρούσματα, 46 εντοπίστηκαν στην Αττική και 30 στη Θεσσαλονίκη. Από τα κρούσματα της Αττικής, τα 14 σχετίζονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Με δεδομένο πλέον ότι πολλά κρούσματα που εντοπίζονται στην Αττική αφορούν άτομα που γύρισαν από διακοπές, κλιμάκια του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής και της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκαν χθες στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας και διενήργησαν πάνω από 300 τεστ σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Αττική.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο ΙΣΑ, όλα τα δείγματα που ελήφθησαν ήταν αρνητικά. Από σήμερα και καθημερινά, εξειδικευμένο κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών του συλλόγου θα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά (πύλη Ε1) για να εξετάζει, σε εθελοντική βάση, επιβάτες πλοίων οι οποίοι επιστρέφουν και παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

Καμπάνια

Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες. Η μέση ηλικία των 7.222 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας, έχει πλέον πέσει στα 40 έτη. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν τα μισά κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα αφορούν πλέον άτομα έως 39 ετών, ενώ από τα 23 άτομα που είναι αυτή τη στιγμή διασωληνωμένα σε μονάδα εντατικής θεραπείας, δύο είναι αυτής της ηλικιακής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει καμπάνια ευαισθητοποίησης που εστιάζει σε νέους που γυρίζουν από διακοπές. Προχθές ο πρωθυπουργός ανήρτησε ένα σχετικό βίντεο διάρκειας ενός λεπτού με κεντρικό σύνθημα «Μη γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα» και κάλεσε όσους επιστρέφουν από διακοπές «να μοιραστούν αναμνήσεις και όχι τον ιό».

Εν τω μεταξύ, αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Πάρο και τους λόγους που οδήγησαν στα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί από το περασμένο Σάββατο, ζητεί με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ο δήμαρχος του νησιού Μ. Κωβαίος. Ο ίδιος σημειώνει ότι στο Kέντρο Υγείας του νησιού απευθύνθηκαν λίγα περιστατικά, ενώ κάνει λόγο για λανθασμένη ιχνηλάτηση των περιστατικών που έχουν αποδοθεί στην Πάρο, η οποία δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Τέλος, σε έλεγχο PCR για τον κορωνοϊό υποχρεούνται να υποβάλλονται από σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίοι επιστρέφουν από άδεια. Ο έλεγχος θα γίνεται είτε δωρεάν από δημόσιες δομές είτε από ιδιωτικά εργαστήρια. Για τους παραβάτες εργαζομένους το πρόστιμο είναι 500 ευρώ και για τους εργοδότες ή τους προϊσταμένους τους, 3.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή