Μία εβδομάδα τηλεργασία για όσους γυρίζουν από άδεια

Μία εβδομάδα τηλεργασία για όσους γυρίζουν από άδεια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχτυ αυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους απλώνουν οι επιχειρήσεις, καθώς επιστρέφουν σταδιακά οι αδειούχοι εργαζόμενοί τους. Κοινό παρονομαστή για την πλειονότητα των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί ο συνδυασμός της τηλεργασίας για διάστημα μιας εβδομάδας για εργαζομένους που επιστρέφουν από τη θερινή άδεια με την επαναφορά τής από απόσταση εργασίας για τον μεγαλύτερο αριθμό του προσωπικού.

Τα τραπεζικά ιδρύματα εφαρμόζουν υποχρεωτικά καθεστώς τηλεργασίας για όσους τραπεζοϋπαλλήλους επιστρέφουν ή επέστρεψαν από άδεια τον Αύγουστο, ενώ παράλληλα επαναφέρουν τα ποσοστά φυσικής παρουσίας για το προσωπικό στα επίπεδα του Απριλίου. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών, όσοι υπάλληλοι επιστρέφουν θα δουλεύουν υποχρεωτικά από το σπίτι για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να υποβληθούν σε μοριακό τεστ για να διαπιστωθεί εάν είναι θετικοί στον ιό.

Το κόστος της εξέτασης το αναλαμβάνει η τράπεζα. Παράλληλα, τα ποσοστά της φυσικής παρουσίας στις τράπεζες επανέρχονται στο ανώτατο όριο του 30% για όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται σε κεντρικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τους υπαλλήλους στα καταστήματα, για τους οποίους δεν μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία. Η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, και εφόσον επιστρέφει από περιοχές που είναι επιδημιολογικά στο κόκκινο, θα πρέπει, προτού προσέλθει στον χώρο εργασίας, να υποβληθεί σε μοριακό τεστ. Εως τη λήψη της απάντησης, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι με άδεια ανωτέρας βίας. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές είναι: η Περιφέρεια Κρήτης, Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και Αττικής. Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας. Οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Σύμφωνα με τις εντολές που έχουν πάρει οι τράπεζες, υποχρεωτική κρίνεται η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους, όπως τα ασανσέρ, ενώ απαγορεύονται οι συναντήσεις εντός της τράπεζας, αλλά και αυτές με εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται εξ αποστάσεως.

Μεγάλη βιομηχανία ζητεί από τους υπαλλήλους της, προτού αναλάβουν εργασία, να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο ώστε να αξιολογηθεί εάν είναι σε θέση να προσέλθουν στον χώρο εργασίας. Το μέτρο αυτό συνοδεύεται με την υποχρεωτική εφαρμογή μάσκας χειρουργικού τύπου, για διάστημα μιας εβδομάδας, από όσους έχει αξιολογηθεί ότι μπορούν να προσέλθουν στο γραφείο. Αφότου παρέλθουν επτά ημέρες, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό εργασίας για να λάβουν εκ νέου οδηγίες. Για τους εργαζομένους στις βιομηχανικές μονάδες της συγκεκριμένης εταιρείας, προβλέπεται η πραγματοποίηση τεστ μοριακού ελέγχου και η εργασία με μάσκα ωσότου εκδοθούν τα αποτελέσματα.

Αλλες εταιρείες προχωρούν σε συμφωνίες με διαγωνιστικά κέντρα για την υποχρεωτική πραγματοποίηση τεστ μοριακού ελέγχου από τους εργαζομένους τους. Εως ότου να εξαχθούν τα αποτελέσματα, προβλέπεται η τηλεργασία, η οποία συνεχίζεται για διάστημα επτά ημερών, εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Την πρακτική της επταήμερης τηλεργασίας υιοθετεί μεγάλος μεταλλευτικός όμιλος της χώρας, αλλά και τεχνικές εταιρείες με ενεργά εργοτάξια. Στην τελευταία περίπτωση, όπως αναφέρει στην «Κ» στέλεχος των κατασκευών, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργατοτεχνιτών προέρχεται από την Αλβανία, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα αποτελέσματα του τεστ στο οποίο υποβάλλονται έως 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Ωστόσο, πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους για το πόσο αυστηρά τηρείται το μέτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή