Χαρ. Γώγος: Είμαστε στο όριο του συναγερμού με τα σημερινά κρούσματα

Χαρ. Γώγος: Είμαστε στο όριο του συναγερμού με τα σημερινά κρούσματα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι η λύση και το θέμα είναι να είναι αποτελεσματικό στο 60-70%, να εφαρμοστεί στο 70% ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης» δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

«Μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πως θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες στις οποίες θα γίνει πρώτα» συμπλήρωσε ο κύριος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που θα έρθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Προχωρούν και άλλα, όμως είναι πίσω ακόμη» εξήγησε.

Αναφορικά με το σημερινό αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων (269), είπε πως «τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού και τα κρούσματα είναι σταθερά στα 200».

Επεσήμανε, δε, πως αυτή την στιγμή υπάρχει ομάδα ανθρώπων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι είναι φορείς. Όσον αφορά τον δείκτη μεταδοτικότητας στην Ελλάδα σημείωσε πως βρίσκεται «λίγο παραπάνω από 1».

«Το ζητούμενο είναι τα ημερησία κρούσματα να γίνουν διψήφια και να αποφύγουμε τα clusters» τόνισε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για τα επιπλέον  μέτρα που μελετούν οι λοιμωξιολόγοι,  απάντησε πως συζητούνται-μεταξύ άλλων- το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κ.λ.π..

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς του πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα.

Ερωτηθείς για το  άνοιγμα των σχολείων, είπε πως μπορεί να γίνει μόνο με μάσκες και τάξεις με λιγότερους μαθητές, τουλάχιστον σε ηλικίες πάνω από 5 ετών. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν ισχύει πως οι μάσκες μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο αναπνευστικό. «Είναι δυσάρεστη αλλά είναι ασφαλής» κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή