Τρεις νέοι θάνατοι και 28 σε ΜΕΘ

Τρεις νέοι θάνατοι και 28 σε ΜΕΘ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υψηλό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και νέα αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 217 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 και τρεις νέους θανάτους ασθενών. Συνολικά από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί 7.684 κρούσματα και 235 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε σε 28 έναντι 25 χθες και 24 πριν από μία εβδομάδα. Δεκαέξι κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και έξι χαρακτηρίζονται εισαγόμενα που απευθύνθηκαν αυτοβούλως σε δομή υγείας για να ελεγχθούν. Από τα 195 «εγχώρια», τα 19 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Αττική (89) και Θεσσαλονίκη (44), ενώ χθες συνολικά 27 περιφερειακές ενότητες ανέφεραν νέα περιστατικά της νόσου. 

Χθες, έγινε γνωστή και νέα συρροή κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας, η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την επιδημία του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, λόγω της οποίας έξι ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους. Το δεύτερο γηροκομείο που επλήγη από τον κορωνοϊό είναι η «Εστία Παπαγεωργίου», στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, όπου έως χθες το απόγευμα είχαν εντοπιστεί 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, 15 σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στη δομή –έως χθες δεν είχαν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα– και επτά σε εργαζομένους. Συνολικά στην «Εστία Παπαγεωργίου» φιλοξενούνται 45 ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις 8 Αυγούστου έως και προχθές, το 70% των εγχώριων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί στη χώρα ήταν στενή επαφή με ήδη γνωστό κρούσμα, γεγονός που, όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής κυβερνητική τηλεδιάσκεψης, βοηθά την καλύτερη ιχνηλάτηση και την προσπάθεια περιχαράκωσης των κρουσμάτων για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που προήδρευσε της τηλεδιάσκεψης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επικαιροποιήσει και να ενισχύσει τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιστροφής στα αστικά κέντρα μετά τις διακοπές, ενώ ζήτησε τη συμμετοχή όλων στην προσπάθεια περιορισμού της αυξητικής τάσης του κορωνοϊού. «Και θα ζητήσουμε και τη στήριξη όλων των πολιτών και σε κάτι ακόμα: Στην αντιμετώπιση των fake news τα οποία εξακολουθούν, δυστυχώς, να εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα στο Διαδίκτυο και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις προσωπικές ιστορίες αυτών που έχουν δει στην πράξη τι σημαίνει κορωνοϊός. «Είναι ακριβώς αυτές οι προσωπικές ιστορίες –που νομίζω ότι αντικατοπτρίζουν τελικά αυτό που πιστεύει η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων– που θα μας επιτρέψουν να πείσουμε και τους λίγους κακόπιστους, σκεπτικιστές, επιφυλακτικούς, επιρρεπείς σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό», πρόσθεσε.

Κάλυψη στον Κικίλια

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης παρείχε απόλυτη κάλυψη στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι προχθεσινές δηλώσεις του οποίου για προμήθεια δόσεων εμβολίου στο τέλος του έτους αμφισβητήθηκαν, μετά και την άρνηση της εκπροσώπου της Ε.Ε. να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για το εμβόλιο. «Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι έσπευσαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αμφισβητήσουν κάτι το οποίο ουσιαστικά αφορά μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ, αφού αναφέρθηκε στις διαδικασίες, πρόσθεσε «εάν όλα πάνε καλά και το εμβόλιο αποδείξει στις κλινικές δοκιμές ότι είναι αποτελεσματικό, ναι, έχουμε την ελπίδα ότι θα έχουμε διαθέσιμες τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον Δεκέμβριο του 2020». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή