Σταθερά υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων

Σταθερά υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει σε υψηλά επίπεδα η δραστηριότητα του κορωνοϊού στη χώρα μας, η οποία ευνοείται από τη χαλαρότητα στη μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, όπως αποδεικνύουν τα πολλά φαινόμενα υψηλών συναθροίσεων παρά τα μέτρα της πολιτείας. Χθες ανακοινώθηκαν 269 εργαστηριακά περιστατικά της νόσου, εκ των οποίων τα 250 «εγχώρια». Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε στους 30 –έναντι 28 χθες–, ενώ στα θετικά είναι ότι έως χθες το απόγευμα δεν είχε δηλωθεί νέος θάνατος στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Μετά τα έκτακτα μέτρα σε Χαλκιδική και Μύκονο, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται τρεις δήμοι της Αττικής, προς τους οποίους έχουν γίνει άτυπες συστάσεις από τους αρμοδίους για αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων.

Συνολικά είχαν καταγραφεί έως χθες 7.934 κρούσματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας διπλασιάστηκε μέσα σε 35 ημέρες (από τις 17 Ιουλίου έως και χθες). Αντίστοιχα για να διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων από 1.950 σε 3.968 στις 17 Ιουλίου χρειάστηκαν 100 ημέρες. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη είναι οι περιοχές στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα (90 και 67 αντίστοιχα), ενώ σταθερά τις τελευταίες ημέρες στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Κυκλάδες (15 κρούσματα χθες). Συνολικά, εντοπίστηκαν 42 κρούσματα σε νησιά της χώρας και την Κρήτη.

17χρονος Γάλλος

Χθες τα ξημερώματα ένας 17χρονος Γάλλος που βρισκόταν στην Κάλυμνο διακομίσθηκε με ελικόπτερο Σινούκ της πολεμικής αεροπορίας, μέσα σε ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης. Ο νεαρός είχε εμφανίσει πυρετό και πόνο στον θώρακα. Υποβλήθηκε σε τεστ κορωνοϊού και έως χθες το βράδυ αναμένονταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Σύμφωνα, πάντως, με την κυβέρνηση η δραστηριότητα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι υπό έλεγχο. Οπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας ήταν καλύτερη στην πρώτη φάση της πανδημίας έναντι των περισσοτέρων άλλων χωρών και εξακολουθεί να είναι καλύτερη και στη δεύτερη φάση της». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πέτσας παρέθεσε επιδημιολογικά στοιχεία άλλων χωρών της Ευρώπης με αντίστοιχο πληθυσμό όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία. Ετσι στο Βέλγιο έως προχθές είχαν καταγραφεί 78.897 κρούσματα και στην Πορτογαλία 54.701 έναντι 7.684 στην Ελλάδα, ενώ αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων, το Βέλγιο μετρούσε 9.959 θύματα του κορωνοϊού, η Πορτογαλία 1.786 και η χώρα μας 235. «Και αυτή η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών, απαντά σε όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι “το πράγμα ξεφεύγει στη χώρα μας”», τόνισε. Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται τον τελευταίο μήνα οφείλεται στη χαλάρωση στο εσωτερικό και τον εφησυχασμό.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για τη διενέργεια προληπτικών τεστ για κορωνοϊό στους εργαζομένους σε μετρό, ηλεκτρικό τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία, που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές που εμφανίζουν συμπτώματα.

Αναφέρθηκε και στην αύξηση των εργαστηριακών τεστ που γίνονται πλέον στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι από τα 800 τεστ στο τέλος Φεβρουαρίου, περάσαμε στις 11.300 τεστ κατά μέσον όρο το τελευταίο δεκαήμερο. Μάλιστα επικαλέστηκε και ανάλυση του politico.eu σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση της Ε.Ε. σε αριθμό τεστ ανά 1.000 κατοίκους μετά το Λουξεμβούργο, τη Δανία, τη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στις πύλες εισόδου

Σημαντικός αριθμός των εξετάσεων γίνονται στις πύλες εισόδου (332.934 δειγματοληψίες από την 1η Ιουλίου έως και προχθές), ενώ από τα περισσότερα από 810.000 τεστ που έχουν γίνει από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας, 180.000 αφορούν 6.000 αποστολές των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα συνεχίζονται και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Προχθές διενεργήθηκαν συνολικά 6.867 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 320 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 334 πρόστιμα ύψους 96.200 ευρώ.

Α.Τ. Ομονοίας
Σε καραντίνα 14 ημερών βρίσκονται από χθες έξι αστυνομικοί και οι κρατούμενοι του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας, καθώς ένας υπήκοος Αλβανίας που κρατούνταν για διοικητική απέλαση, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ο κρατούμενος ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Υποβλήθηκε σε τεστ το οποίο βγήκε θετικό. Ολοι οι κρατούμενοι τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών. Το ίδιο και έξι αστυνομικοί των τμημάτων Ομόνοιας και Εξαρχείων που έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή. Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, κανείς από τους παραπάνω δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, ενώ καθ’ όλη τη διαδικασία τηρήθηκαν κανόνες προφύλαξης. Εγινε απολύμανση στους χώρους του Α.Τ., ενώ οι αστυνομικοί θα υποβληθούν σε τεστ. Την Τρίτη σε καραντίνα μπήκαν 14 αστυνομικοί του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ που ήρθαν σε επαφή με Σομαλό κρατούμενο. Ο τελευταίος κατά την παραμονή του στο κρατητήριο ανέβασε πυρετό και έπειτα από έλεγχο στον «Ευαγγελισμό» βρέθηκε θετικός στον ιό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή