ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλούν τους μαθητές να μη φορούν μάσκα

kaloyn-toys-mathites-na-mi-foroyn-maska-2393526

Eρευνα για τους διαχειριστές ομάδων στο Facebook που καλούν γονείς και μαθητές να πουν «όχι» στη χρήση προστατευτικής μάσκας στο σχολείο, διεξάγει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αφορμή για τον σχηματισμό δικογραφίας υπήρξαν χθεσινά δημοσιεύματα και καταγγελίες πολιτών στην αστυνομία. Τα στελέχη της υπηρεσίας πρόκειται να καταθέσουν αίτημα άρσης απορρήτου στην εταιρεία Facebook για να εξακριβώσουν την ταυτότητα των διαχειριστών. Το υλικό που θα συγκεντρώσουν μαζί με κάποιες χαρακτηριστικές αναρτήσεις στους «τοίχους» των εν λόγω ομάδων, θα υποβληθούν στον εισαγγελέα, ο οποίος θα τα αξιολογήσει ποινικά.

Η μία από τις ομάδες, ενδεικτικά, καλεί τους γονείς και τους μαθητές να μην κάνουν χρήση της προστατευτικής μάσκας στο σχολείο, μέτρο που σύμφωνα με όσα πρόσφατα δήλωσε δημόσια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου. «Μα είναι απλό. Αφού δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος από τη χρήση μάσκας, τότε αυτό να μας το βεβαιώσει ενυπογράφως ο υπουργός», γράφει ένα από τα μέλη στον «τοίχο» της ομάδας. Ενα άλλο μέλος σχολιάζει κάτω από ανάρτηση με τίτλο «Η μάσκα στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο!!»: «Ακόμα και να μας αναγκάσουνε με πιστόλι στο κεφάλι να στείλουμε το παιδί με μάσκα υπάρχει και άλλος τρόπος να μη το κάνει…».

Η συγκεκριμένη ομάδα δεν αριθμεί σημαντικό αριθμό μελών σε αντίθεση με αντίστοιχη που έχουν δημιουργήσει χρήστες στην Κύπρο και μετρά πάνω από 24.000 μέλη. Πρόκειται για κλειστή ομάδα με αντικείμενο τη μη χρήση μάσκας από μαθητές. Οι διαχειριστές της έχουν φροντίσει να αναρτήσουν γραπτή δήλωση, αρνούμενοι την ευθύνη για όσα δημοσιεύουν τα μέλη της ομάδας.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, πάντως, έχει ήδη από τις αρχές Αυγούστου διατάξει προκαταρκτική εξέταση για δημοσιεύματα κυρίως στον ηλεκτρονικό Τύπο που καλούν στη μη τήρηση των νόμων που τίθενται σε ισχύ από την πολιτεία για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η έρευνα ανετέθη στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο εισαγγελέας ζητεί από τους αστυνομικούς να διερευνήσουν εάν οι συντάκτες των επίμαχων δημοσιευμάτων παραβιάζουν το άρθρο 183 του Ποινικού Κώδικα για «δημόσια διέγερση σε απείθεια κατά των νόμων». Πρόκειται για πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή.

«Συνωμοσία»

Η διαδικασία κινήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που σε συνεννόηση με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλε στον εισαγγελέα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα, που είχαν πρόσφατα αναρτηθεί σε κυρίως χαμηλής επισκεψιμότητας ιστοσελίδες και καλούσαν τους αναγνώστες να μην εφαρμόζουν μέτρα προφύλαξης με το επιχείρημα ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν συνιστά πραγματική απειλή, αλλά μια παγκόσμια συνωμοσία.

«Το εμβόλιο κατασκευάσθηκε στην Κίνα και τροποποιήθηκε σε βιολογικό εργαστήριο των ΗΠΑ με κεντρικό συντονιστή τον Βill Gates, ο οποίος ομολογεί σε κάποιο βίντεο ότι η δεύτερη φορά θα είναι πολύ θανατηφόρα!», γράφει ο συντάκτης μακροσκελούς κειμένου που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα.

Το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, με εκείνους που αντιδρούν στη χρήση προστατευτικής μάσκας να διοργανώνουν ακόμα και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως συνέβη πρόσφατα στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα πυκνώνουν τα επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες που αρνούνται να υπακούσουν στα μέτρα.