Το Καστελλόριζο τιμάει τις Ενοπλες Δυνάμεις μας

Το Καστελλόριζο τιμάει τις Ενοπλες Δυνάμεις μας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Καστελλόριζο ήταν από τα μέρη όπου έζησαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες το φετινό καλοκαίρι, όχι λόγω κορωνοϊού, αλλά εξαιτίας της έντασης στο Αιγαίο. Το νησί άδειασε από επισκέπτες στα τέλη Ιουλίου, αλλά ευτυχώς δεν έγινε το ίδιο με τη διέλευση του «Ορούτς Ρέις» και την παράνομη τουρκική Navtex, παρότι υπήρχαν τέτοιοι φόβοι.

Οι κάτοικοί του έχουν εξαιρετικές εμπορικές και ανθρώπινες σχέσεις με τους γείτονες, δεν ξεχνούν όμως ποτέ το χρέος τους ως ακρίτες και ευγνωμονούν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο του νησιού αποφάσισε να ανακηρύξει τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, επίτιμο δημότη Καστελλορίζου. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο υφυπουργός, από όποια θέση και αν βρισκόταν στη στρατιωτική ιεραρχία, είχε αναπτύξει μεγάλη έγνοια για τους λιγοστούς κατοίκους και τους σκληρούς χειμώνες τους. Στην τελετή δεν παρέλειψε να τους ευχαριστήσει για την αγάπη τους, τονίζοντας: «Για μένα το Καστελλόριζο σηματοδοτεί μέσα μου έναν ιερό και ευλογημένο τόπο και ταυτόχρονα τον θερμό πυρήνα και το σημείο που πάλλεται η καρδιά της Ελλάδας, για αυτό και αποτέλεσε προτεραιότητά μου η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για να ενισχύσω την άμυνα του νησιού και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων».

Το Καστελλόριζο τιμάει τις Ενοπλες Δυνάμεις μας-1

Ο Αλκ. Στεφανής στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη.

Απευθυνόμενος προς τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, ο κ. Στεφανής είπε: «Θα επιμένουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά, αθόρυβα και συστηματικά, με συνειδητή επιλογή να κρατήσουμε ζωντανή μια κοιτίδα ελληνισμού με διαδρομή αιώνων. Με την πατριωτική σας στάση διεγείρετε τα εθνικά αντανακλαστικά των απανταχού Ελλήνων για την προάσπιση της αδιαπραγμάτευτης ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, συνιστώντας την προμετωπίδα του φρονήματος του λαού και του έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο κ. Στεφανής έδωσε το «παρών» και στην έκθεση «Εύζωνες: οι φύλακες των αφανών», της Δήμητρας Χατζηαδάμ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή φωτογραφική καταγραφή των μελών της προεδρικής φρουράς. Μια ιδιαίτερη νότα προσέφερε η βράβευση του παπα-Γιώργη, του εδώ και δεκαετίες ιερέα του νησιού. Εχοντας υπηρετήσει στα νιάτα του στην προεδρική φρουρά, πήγε να δει την έκθεση γεμάτος συγκίνηση. Βραβεύθηκε και αυτός για την προσφορά του στο νησί, το οποίο απέκτησε πρόσφατα και δεύτερο ιερέα, τον πατέρα Χρήστο Συμεωνίδη από τη Θεσσαλονίκη. Αυτές τις ημέρες, οι νησιώτες περιμένουν με ανυπομονησία την έναρξη του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», ενώ μόλις έλαβαν από το ταχυδρομείο το δέμα της «Κ» με δεκάδες φύλλα από το πρόσφατο αφιέρωμα της εφημερίδας στο νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή