Επανέρχεται η τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Επανέρχεται η τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κρισιμότητα των ημερών εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα καταδεικνύει η… ολική επαναφορά της τακτικής ενημέρωσης του κοινού από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά. Οπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας θα παραχωρούν συνέντευξη Τύπου κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Σε περίπτωση απουσίας του κ. Τσιόδρα, θα τον αντικαθιστά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επίσης μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ανέρχονται σε 170, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στις 8.819. Από τα 170 νέα κρούσματα, τα 27 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τα 51 εντοπίστηκαν στην Αττική (τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας) και τα 18 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη. Δεκαπέντε κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19.

Στο μεταξύ, «lockdown» επιβλήθηκε χθες στα Χανιά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Να θυμίσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες είχαν εντοπιστεί πολλά κρούσματα στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί τη λήψη έκτακτων μέτρων. Με εντολή, λοιπόν, του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά αποφασίστηκε η αναστολή σε όλη την Π.Ε. Χανίων κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ., και η απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα (αν πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού επιτρέπονται έως 6 άτομα), ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης. Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 7 ημέρες, από ώρα 06.00 της Τρίτης 25-8-2020 έως και ώρα 06.00 της Τρίτης 1-9-2020. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η νέα ΠΝΠ για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Πέτσας, προβλέπει μεταξύ άλλων την παράταση έως και τις 30 Σεπτεμβρίου της δυνατότητας του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό, αλλά και της δυνατότητας των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας κατόπιν αιτήματός τους. Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει τη διάταξη αυτή, θα υφίσταται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Εφαρμογή αυστηρών μέτρων στη Βουλή

Αυστηρά μέτρα υγειονομικής προφύλαξης έναντι της πανδημίας εφαρμόζονται στη Βουλή από χθες, πρώτη ημέρα των συνεδριάσεων μετά τις σύντομες θερινές διακοπές των εργασιών της. Μεταξύ των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή με απόφαση του προέδρου της Βουλής είναι: α) Πραγματοποίηση συνεδριάσεων με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων τα 60 άτομα. β) Οσοι παρίστανται στην αίθουσα της Ολομέλειας συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις θα τηρούν αποστάσεις και, προς τούτο, έχουν ειδικά σημανθεί (με πράσινες ενδείξεις) τα έδρανα εκείνα στα οποία θα μπορούν να κάθονται τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. γ) Είναι υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Κοινοβουλίου. δ) Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις, ούτε για τα θεωρεία της Ολομέλειας ούτε για γραφεία κομμάτων και βουλευτών. Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους βουλευτές, στους συνεργάτες τους και στους απασχολουμένους στους κοινοβουλευτικούς χώρους. Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε να γίνουν τεστ μοριακού ελέγχου από τον ΕΟΔΥ κατ’ αρχάς αύριο και μεθαύριο, καθώς και την επόμενη εβδομάδα, στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και σε όλους τους εργαζομένους στους χώρους της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή