Αυστριακός ΥΠΕΣ: Στον Εβρο στείλαμε μήνυμα στην Τουρκία ότι όλη η Ευρώπη είναι μαζί

Αυστριακός ΥΠΕΣ: Στον Εβρο στείλαμε μήνυμα στην Τουρκία ότι όλη η Ευρώπη είναι μαζί

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάρτιο στον Εβρο στείλαμε μήνυμα στην Τουρκία ότι είμαστε όλοι μαζί από κοινού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Κάρλ Νιχάμερ κατά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη έχει αξία στην πράξη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποδέχθηκε στο Υπουργείο τον κ. Νιχάμερ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί η αυστριακή αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, με τις συζητήσεις να αφορούν στην ενίσχυση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως, η ασφάλεια, η μετανάστευση και τα μέτρα περιορισμού των συνεπειών του Covid-19. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα μέτρα προστασίας των αξιωματούχων της Frontex που επιχειρούν στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και ευχαρίστησε τον Αυστριακό ομόλογό του για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια της Αυστρίας στα γεγονότα του Μαρτίου στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο.

«Στον Εβρο, τον Μάρτη, εμείς, εσείς και οι άλλοι Ευρωπαίοι, προχωρήσαμε την Ευρώπη. Αγωνιστήκαμε μαζί για κάτι κοινό, τα σύνορά μας. Ως Ελληνες είμαστε περήφανοι που αυτή η μακρά διαδικασία συνειδητοποίησης  της κοινής Ευρωπαϊκής πατρίδας ενισχύθηκε στη χώρα μας, στον Έβρο. Κι αυτό έγινε , όχι μόνο γιατί το είπαν πολιτικοί , υπουργοί ή αξιωματούχοι της Ευρώπης. Εγινε γιατί ο δικός σας αξιωματικός, πάνω στη μεθόριο, όταν ο Τούρκος ομόλογος του, του είπε «πήγαινε σπίτι σου τι κάνεις εδώ;», του απάντησε «φυλάω σύνορα της Ευρώπης, είμαι σπίτι μου!!!», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Αυστριακό ομόλογό του.

Και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε και θα  ενισχύσουμε την προσπάθεια πιο θεσμικά, στα όργανα της Ένωσης, λίγο περισσότερο Ευρωπαίοι όλοι μας, και φυσικά πάντα περήφανοι για τις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Με επείγουσα προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε το βήμα του Εβρου να μετουσιωθεί σε στέρεη άποψη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο κ. Νιχάμερ αφού εξήρε την συνεργασία στον τομέα ασφάλειας των δύο χωρών στάθηκε και αυτός στα γεγονότα του Μαρτίου τονίζοντας: «Δεν υπήρξε (τον Μάρτιο) καμία αμφιβολία και κανένας δισταγμός στην αυστριακή κυβέρνηση, στον καγκελάριο μας κ. Κουρτς και σε εμένα ως Υπουργό Εσωτερικών δεν υπήρξε κανένας δισταγμός να ενισχύσουμε την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη φάση η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ζει μόνο από λέξεις αλλά από πράξεις… Αλλά δεν επρόκειτο μόνο γι αυτό.

«Ηταν ότι έπρεπε να δώσουμε και ένα σαφές μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας πως δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν μόνο του, είμαστε όλοι μαζί από κοινού, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα και αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε κατά αυτό τον τρόπο και τα σύνορα της Αυστρίας.

«Και τώρα κυρίες και κύριοι κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο, πάλι η Τουρκία έρχεται με πίεση εις βάρος της Ελλάδας και όπως είδαμε παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή και επίσης γίνεται χρήση οργανωμένης προπαγάνδας κατά της Ελλάδος και εις βάρος της Ελλάδας, fake news κατά του Λιμενικού Σώματος κατά των προσπαθειών της Ελλάδας να προστατεύσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα,» είπε ο Αυστριακός υπουργός.

Επίσης αναφέρθηκε στη βοήθεια της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την πίεση προσφυγικών ροών που δέχεται η χώρα μας.

«Με τον Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη μιλήσαμε επίσης για το θέμα των προσφύγων στα σύνορα  και είπαμε ποιες μελλοντικές στρατηγικές μπορούμε να αναπτύξουμε στην εταιρική αυτή  σχέση ασφαλείας μεταξύ των Κρατών μας και εγώ ως Υπουργός Εσωτερικών είπα ότι μπορούμε να διαθέσουμε 2.000.000 ευρώ ώστε να ενισχύσουμε την κατάστασή επιτόπου στο θέμα της ιατρικής υποστήριξης των ανθρώπων στα σύνορα. Εδώ πρόκειται και μία ανάγκη συστημικής συνεργασίας και η Αυστρία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί.»

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο αντιπροσωπείες επισκέπτονται τον Εβρο και θα επιθεωρήσουν τις δυνάμεις της Frontex που περιπολούν στα σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή