«Τουρκική παρενόχληση» κατά την επιχείρηση διάσωσης στη Χάλκη

«Τουρκική παρενόχληση» κατά την επιχείρηση διάσωσης στη Χάλκη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά επιχειρησιακά μέσα, σκάφη και ελικόπτερο, παρενοχλήθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή κατά τη χθεσινή επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών από θαλάσσια περιοχή δυτικά της Χάλκης, όπως σημειώνουν πηγές από το Λιμενικό. 

H επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποιήθηκε 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης. Πρόκειται για διεθνή ύδατα αλλά εντός της ελληνικής περιοχής Έρευνας και Διάσωσης, δεδομένο που προφανώς αμφισβητεί η Άγκυρα.

«Τουρκική παρενόχληση» κατά την επιχείρηση διάσωσης στη Χάλκη-1

Αφορούσε στη διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε θαλαμηγό που είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία. Στο πλοιάριο επέβαιναν σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων «περίπου 100 άτομα».

Στην επιχείρηση συμμετείχαν σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, όπως επίσης και εμπορικά σκάφη που τη στιγμή του ναυαγίου έπλεαν στην περιοχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών του Λιμενικού «ενώ ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί η περισυλλογή 96 ατόμων που επέβαιναν στη θαλαμηγό, δύο τουρκικές ακταιωροί ήρθαν στο σημείο και άρχισαν να μας παρενοχλούν».

«Τουρκική παρενόχληση» κατά την επιχείρηση διάσωσης στη Χάλκη-2

Το Ελληνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης (Πειραιάς) με επείγον σήμα του ενημέρωσε το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Τουρκικής Ακτοφυλακής (Άγκυρα) για παρενόχληση από δύο περιπολικά σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής (SG 101 – SG 302).

Τα προαναφερόμενα περιπολικά σκάφη, όπως τονίζεται, παρενόχλησαν (με χρήση λέιζερ) ελληνικό ελικόπτερό Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού που παρέλαβε ένα μέλος του πληρώματος από το Φ/Γ πλοίο «OCEAN ANG», σημαίας Hong Kong το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, το περιπολικό σκάφος Τουρκικής Ακτοφυλακής (SG101) επιβίβασε 19 διασωθέντες από τουρκικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «ALEXANDRA A» σημαίας Μάλτας (εντός ελληνικού SRR) και κατευθύνθηκε προς τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας παραβιάζοντας τους κανόνες της Επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης καθώς και της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα.

«Τουρκική παρενόχληση» κατά την επιχείρηση διάσωσης στη Χάλκη-3

Οπως τονίζεται, ο πλοίαρχος του παραπάνω πλοίου, το οποίο ανήκει σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρία, αν και συμμετείχε στην επιχείρηση υπό Ελληνικές οδηγίες σε διεθνή μεν ύδατα, αλλά εντός της Ζώνης Ευθύνης  Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδος, παρέδωσε τους 19 σε τουρκική ακταιωρό η οποία εμφανίστηκε στην περιοχή του συμβάντος.

Η επιχείρηση ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τρίτης και στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε  παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 96 άτομα εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν μεταφερθεί σε Ρόδο και κάποιοι στην Κάρπαθο. Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο αγνοούμενους – πιθανόν παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή