Ασφαλή και καθαρά σχολεία άμεσα

Ασφαλή και καθαρά σχολεία άμεσα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποχρέωση των δημοτικών αρχών να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που συνεδρίασε χθες. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είχε ως βασικό αντικείμενο την προετοιμασία των δήμων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ που αποτελούν την πρώτη δόση των χρημάτων για την αγορά μασκών για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές δόθηκαν στην ΚΕΔΕ τη Δευτέρα 25 Αυγούστου και ζήτησε ενημέρωση και επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου οι δήμοι να είναι έτοιμοι να διαθέσουν τις μάσκες δωρεάν από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους.

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ υπογραμμίστηκε πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών. Στόχος είναι να υπάρχουν δύο υφασμάτινες μάσκες (με βάση τις προδιαγραφές) για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου εμφανίστηκε αισιόδοξος πως, παρά τις δυσκολίες, η ΚΕΔΕ και οι δήμοι θα ανταποκριθούν. Παρ’ όλα αυτά, δεν έλειψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις από αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που θεωρούν πως η κυβέρνηση μετέφερε το βάρος στην ΚΕΔΕ την τελευταία στιγμή. Οι υπηρεσίες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων πρέπει να πάρουν προσφορές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο (περίπου 15), να συνάψουν συμβάσεις σε ελάχιστο χρόνο και να λάβουν έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πριν προχωρήσουν σε παραλαβή των μασκών, σε πακετάρισμα και αποστολή στους 322 δήμους. Δεν έλειψαν και φωνές που ζητούσαν να γίνει η όλη διαδικασία τοπικά, έτσι ώστε να μπορούν να ενισχυθούν και τοπικές επιχειρήσεις. Ο αντίλογος σε αυτό, πέρα από τον κίνδυνο της αδιαφάνειας, ήταν πως οι περισσότεροι μικροί δήμοι θα αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που τέθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών αφορούσε τη διαδικασία προσλήψεων του προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να είναι καθαρά και ασφαλή. Το ΥΠΕΣ τονίζει στην ανακοίνωσή του πως «εφέτος για πρώτη φορά θα προσληφθούν 9.474 υπάλληλοι στον τομέα των σχολικών μονάδων με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα». Από το σύνολο των εργαζομένων που θα προσληφθούν φέτος για την καθαριότητα των σχολείων, οι 5.000 είναι πλήρους απασχόλησης και οι 4.474 μερικής. Ο συνολικός αριθμός είναι ίσος με την προηγούμενη χρονιά, με αυξημένο τον αριθμό των προβλεπόμενων ωρών απασχόλησης, κυρίως λόγω αύξησης των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης κατά 30%. Με βάση αυτά, εγείρονται ερωτήματα εάν επαρκεί αυτό το δυναμικό για την ανταπόκριση στα ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα καθαριότητας λόγω κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή