Κορωνοϊός: Μικρή πτώση του δείκτη μετάδοσης

Κορωνοϊός: Μικρή πτώση του δείκτη μετάδοσης

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυξημένους αριθμούς συνεχίζεται η καταγραφή κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 259, εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 9.531, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 254 καθώς κατέληξαν ακόμη έξι ασθενείς με COVID-19. Συνολικά, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 35 ασθενείς (68,6% άνδρες).

Στην Αττική καταγράφηκαν 107 κρούσματα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη τα νέα κρούσματα ήταν 25, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Είκοσι δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην ΠΕ Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Οπως εξήγησε, στην τελευταία έκθεση προόδου του

Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό, η οποία αφορά το διάστημα 20-26 Αυγούστου, γίνεται εκτίμηση ότι ο δείκτης Rt έχει εμφανίσει μικρή πτώση, στο 0,85. «Στον δείκτη θανάτων λόγω κορωνοϊού ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η χώρα μας βρίσκεται στην 113η θέση παγκοσμίως με 23 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 105,7 θάνατοι αντιστοίχως. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση. Ο ιός είναι ανάμεσά μας και είναι χρέος όλων να τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο διενεργούνται κατά μέσον όρο 18.740 τεστ ανά ημέρα. «Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά τεστ, ποσοστό 10%-15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωση στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν τοπικά, περιοριστικά μέτρα», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε πάντως «πρόκληση» το αμέσως επόμενο διάστημα με το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων. Σε σχέση με τη χρήση μάσκας τόνισε ότι η απόφαση είναι επιστημονική, όχι πολιτική. «Με τη σωστή χρήση της στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, τα άτομα αυξημένου κινδύνου του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Υπογραμμίζεται σχετικά ότι –κόντρα στις σειρήνες της ανευθυνότητας– η χρήση μάσκας είναι απόλυτα ασφαλής για τα παιδιά άνω των 2 ετών. Το λένε ρητά και ξεκάθαρα μεγάλοι επιστημονικοί φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση όλων των μαθητών για τη σωστή χρήση μάσκας. Οδηγίες θα δοθούν στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Επίσης, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ έντυπο υλικό, αλλά και βίντεο ώστε να εκπαιδευτούν τα παιδιά όλων των βαθμίδων».

Το ΚΙΝΑΛ

Σε ανώτατο κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταφέρει το Κίνημα Αλλαγής το ζήτημα της πανδημίας, μέσω αιτήματος της Φώφης Γεννηματά για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια και εξαπολύοντας νέα πυρά κατά της κυβέρνησης. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε το Μαξίμου για έλλειψη σχεδιασμού και παλινωδίες, αλλά και για «απαράδεκτη προσπάθεια επίρριψης της ευθύνης αποκλειστικά στους πολίτες», όπως τόνισε. Εστιάζοντας δε στην επαναλειτουργία των σχολείων, έκανε λόγο για κινήσεις χωρίς προετοιμασία και ενημέρωση μαθητών και γονέων, καθώς και χωρίς συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς, αλλά αντίθετα, όπως σημείωσε, «κυριαρχούν οι απειλές και οι εξαγγελίες για κυρώσεις, σε ένα χώρο που δεν προσφέρεται για πειράματα και αυτοσχεδιασμούς». Παράλληλα, η κ. Γεννηματά διεύρυνε την κριτική της και στο οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας, μιλώντας για «ανεπαρκή και άτολμα κυβερνητικά μέτρα απέναντι στην απειλή των λουκέτων και της μαζικής ανεργίας», αλλά και «για γενίκευση των επιδομάτων φτώχειας», αντί στήριξης και επιδότησης της εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή