Νέο περιστατικό διάσωσης σκάφους

Νέο περιστατικό διάσωσης σκάφους

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Ιταλία είχε τελικό προορισμό το ιστιοπλοϊκό με τους 55 μετανάστες που το απόγευμα της Πέμπτης εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ έπλεε 17 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου. Πρόκειται για το δεύτερο, σε διάστημα τριών ημερών, περιστατικό έρευνας και διάσωσης σκάφους με μετανάστες και προορισμό την Ιταλία που αντιμετώπισαν οι ελληνικές αρχές. Το βράδυ της Τρίτης, σκάφη του Λιμενικού, του πολεμικού ναυτικού όπως επίσης και παραπλέοντα φορτηγά είχαν περισυλλέξει σώους από το νερό 96 πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν αποπλεύσει από το λιμάνι Φετιγιέ με προορισμό την Ιταλία. Ακόμη δύο άτομα, ένας πατέρας από τη Συρία και ο 4χρονος γιος του, χάθηκαν στη θάλασσα.

Σε πάνω από 25 υπολογίζονται τα περιστατικά με σκάφη (θαλαμηγοί και ιστιοπλοϊκά) που τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τα τουρκικά παράλια φορτωμένα με μετανάστες και προορισμό τους την Ιταλία. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο στα στελέχη του Λιμενικού και την αντίδραση των ιταλικών αρχών. Στελέχη της ιταλικής ακτοφυλακής ζητούν από τους Ελληνες συναδέλφους τους να τους ειδοποιούν άμεσα για τις κινήσεις σκαφών με μετανάστες που πιθανολογείται ότι θα αποπειραθούν να προσεγγίσουν τις ακτές της νότιας Ιταλίας. Τα στελέχη του Λιμενικού, αντίστοιχα, έχουν προτείνει στους Ιταλούς ομολόγους τους να μετακινήσουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ένα αεροσκάφος που περιπολεί στο Ιόνιο Πέλαγος υπό την ομπρέλα του Frontex. Η διαπραγμάτευση δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Αντίθετα, στο αρχηγείο του Λιμενικού αποφασίστηκε χθες ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) να εκτελεί περιπολίες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να ενισχυθεί η επιτήρησή της και να υπάρχει δυνατότητα αμεσότερης ανταπόκρισης σε περιπτώσεις ναυαγίων. Το ΠΑΘ (070) ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ρόδου χθες το βράδυ. Η προχθεσινή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα έπειτα από ενημέρωση του θαλάμου επιχειρήσεων ότι ένα ιστιοπλοϊκό βρίσκεται σε «δυσχερή θέση» σε διεθνή ύδατα 17 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Ρόδου.

Η ενημέρωση έγινε μέσω του Olympia Radio που χρησιμοποιείται και από τα συμβατικά σκάφη με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για φωτιά στο μηχανοστάσιο. Πρώτη στο σημείο έφτασε η τορπιλάκατος «Γρηγορόπουλος». Ενημέρωσε ότι στο ιστιοπλοϊκό δεν υπάρχει φωτιά καθώς και ότι σε αυτό επιβαίνουν 50 – 55 άτομα. Δόθηκε εντολή σε τρία παραπλέοντα φορτηγά να παράσχουν βοήθεια, ενώ στο σημείο έσπευσαν ένα περιπολικό και ένα διασωστικό σκάφος του Λιμενικού. Αρχικά, υπήρχε η σκέψη οι αλλοδαποί να μετεπιβιβαστούν στα φορτηγά πλοία, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι που έφταναν τα 7 μποφόρ δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.

Σύλληψη δύο διακινητών

Τελικά, το υπό σημαία ΗΠΑ ιστιοπλοϊκό ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Ακαντιάς από ιδιωτικό αλιευτικό. Εφτασε στη Ρόδο στις 10.30 το πρωί. Δύο από τους επιβάτες, υπήκοοι Ουκρανίας, αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν ως διακινητές. Οι υπόλοιποι 53 επιβάτες είναι υπήκοοι Σομαλίας, Πακιστάν, Συρίας, Ιράν και Υεμένης.  Μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο και επρόκειτο να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για τους διασωθέντες του ναυαγίου στη Χάλκη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή