Νέα μέτρα σε Λέσβο και Ζάκυνθο

Νέα μέτρα σε Λέσβο και Ζάκυνθο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνεχή τοπικά lockdowns εξελίσσεται η προσπάθεια ανάσχεσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε περίπτωση που αυτή η τακτική αποδώσει, το νέο «ορόσημο» τοποθετείται τον Νοέμβριο, οπότε ο κορωνοϊός θα συμπέσει με τις εποχικές ιώσεις και κυρίως τη γρίπη. Για τον λόγο αυτό, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΣΚΑΪ 100,3), έχουν δοθεί οδηγίες από το υπουργείο Υγείας στην Επιτροπή Εμβολιασμών για προτεραιοποίηση μεγάλου αριθμού εμβολίων για τη γρίπη. «Εχουμε προμηθευτεί 4,2 εκατ. εμβόλια χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας. Πέρυσι ήταν 3,1 εκατ. τα εμβόλια. Πρόπερσι, 2,1 εκατ. τα εμβόλια για τη γρίπη. Αρα, αυτός ο πολύ μεγάλος αριθμός εμβολίων για τη γρίπη θα συμβάλει ώστε τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού να εμβολιαστούν έγκαιρα για τη γρίπη, ώστε να μην έχουμε ταυτόχρονα έκρηξη γρίπης και κορωνοϊού τον Οκτώβριο – Νοέμβριο».

Στο μεταξύ, όπως είπε χθες στην τακτική ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, σε επίπεδα πάνω από 250 –χθες ανακοινώθηκαν 270 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα– καθώς και η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών (35) δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης. «Οι νέες διαγνώσεις έχουν μικρή ηλικία, είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημία έχει διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20-30 και στην αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα», είπε, απευθύνοντας έκκληση σε όσους επιστρέφουν από διακοπές να θεωρήσουν τους εαυτούς τους «σιωπηλούς φορείς» και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές για 7-10 μέρες. «Ας μη βιαστούμε να δούμε τον παππού και τη γιαγιά, ας τους πάρουμε ένα τηλέφωνο, ας περιμένουμε μία εβδομάδα και μετά», είπε χαρακτηριστικά.

Με βάση τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, χθες ανακοινώθηκαν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στις περιφερειακές ενότητες Λέσβου και Ζακύνθου. Από σήμερα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα κλείνουν στις παραπάνω περιοχές τα μεσάνυχτα, αναστέλλονται οι δημόσιες εκδηλώσεις, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, ενώ η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται και η Ημαθία, όπου τα καταστήματα θα κλείνουν επίσης τα μεσάνυχτα, ενώ θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, στα θέατρα, στα σινεμά. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης την παράταση για ακόμα 14 ημέρες μιας σειράς μέτρων, όπως η τήρηση αποστάσεων στα καταστήματα εστίασης, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, η τήρηση αποστάσεων στις παραλίες, τα μέτρα προστασίας στις εκκλησίες και η απαγόρευση λιτανειών, η αναστολή πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων, η αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Παρατείνονται επίσης οι περιορισμοί συνδέσεων (οδικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ διακόπτονται από τις 31/8 οι πτήσεις από Βαρκελώνη και γενικότερα από την Καταλωνία.

Χθες ανακοινώθηκε από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου η ενίσχυση των μέτρων προστασίας στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Μεταξύ άλλων, τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τις νέες εισαγωγές, όταν δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις στην τραπεζαρία οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των φιλοξενουμένων για άλλες ασθένειες, επιβάλλεται η χρήση μάσκας στους εργαζομένους, ενώ έχει εκπονηθεί πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος με διαρκείς ελέγχους στο προσωπικό. Οπως τόνισε η υφυπουργός, για τα μέτρα ατομικής προστασίας θα χορηγηθούν δωρεάν μάσκες και γάντια σε όλο το προσωπικό (6.000 εργαζόμενοι) αλλά και στους φιλοξενουμένους (14.000). Για την τήρηση των μέτρων προβλέπονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και αυξημένα πρόστιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή