Το πρώτο κουδούνι και τα 4,1 εκατ. μάσκες

Το πρώτο κουδούνι και τα 4,1 εκατ. μάσκες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου έχει πάρει προβάδισμα έναντι της 7ης για την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Για την τελική απόφαση, που θα ανακοινωθεί επισήμως την προσεχή Τρίτη, θα αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, περίπου 1,3 εκατ. μαθητές και οι γονείς τους αναμένουν το «διά ταύτα» για το πρώτο κουδούνι της προσεχούς σχολικής χρονιάς, που… ξεφεύγει από την ετήσια παράδοση της 11ης Σεπτεμβρίου. Η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ έχει τον τελικό λόγο, όπως και για τα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα (π.χ. χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία, καθαρισμός χώρων και εξοπλισμού κ.λπ.). Από το υπ. Εσωτερικών έχει χορηγηθεί στους δήμους κονδύλι ύψους 6.195.000 ευρώ για την αγορά μασκών (οι ανάγκες υπολογίζονται σε 4,1 εκατ.) και πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να φτάσουν οι μάσκες στα σχολεία εγκαίρως. Από την άλλη, το υπ. Παιδείας προχώρησε για πρώτη φορά τόσο νωρίς, στα τέλη Αυγούστου, σε προσλήψεις 21.065 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις δύο βαθμίδες.

Η αρχική ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων ήταν για τις 7/9, όσο όμως ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει «στο κόκκινο», τόσο κερδίζει έδαφος το σενάριο για μετάθεση της έναρξης κατά μία εβδομάδα, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, μέλη της αρμόδιας επιτροπής (ενδεικτικά, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης) δηλώνουν ότι εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων σε δύο φάσεις, δηλαδή να προηγηθούν οι μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να ακολουθήσει η δευτεροβάθμια.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα στη χώρα είναι 17, με τους επικριτές της να μιλούν για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς στα σχολεία των αστικών κέντρων. «Στις πιο πολυπληθείς περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 20. Προφανώς στα σχολεία όλης της χώρας υπάρχουν τμήματα με περισσότερους αλλά και με λιγότερους μαθητές. Θα ληφθούν, ανάλογα και με τον αριθμό των μαθητών, περισσότερα από 15 διαφορετικά μέτρα προστασίας, με αυστηρά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Οι ειδικοί το έχουν επανειλημμένως επισημάνει», ανέφεραν στην «Κ» συνεργάτες της υπουργού. Οπως τόνισε στην «Κ» ο γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Στ. Πετράκης, «οι παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι μόνο στο επίπεδο της χρήσης μάσκας και της διανομής παγουριών στους μαθητές. Δεν κάνει απολύτως τίποτα όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις –ούτε καν όπου υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες–, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τη λειτουργία των ειδικών σχολείων, τις συνθήκες που επικρατούν στα νηπιαγωγεία. Καλεί τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο, στο οποίο έχει καταργηθεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο υπεύθυνος δάσκαλος και οι ίδιοι δεν τον έχουν επαναφέρει. Πορεύονται χωρίς ουσιαστικό σχέδιο και τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή