Δύο στους τρεις προκρίνουν μείωση άμεσων φόρων

Δύο στους τρεις προκρίνουν μείωση άμεσων φόρων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο στα τρία μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ προτείνουν η κυβέρνηση, εφόσον βρεθεί ενώπιον σχετικού διλήμματος, να επιλέξει τη μείωση της άμεσης φορολογίας για την ανακούφιση κυρίως της μεσαίας τάξης, έναντι ανάλογης μείωσης των έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ. Στην ερώτηση του πάνελ για τον Αύγουστο, απάντησαν συνολικά 47 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολόγοι. Στη μεγάλη τους πλειονότητα (64%) προκρίνουν την επιλογή της μείωσης των άμεσων φόρων, ενώ το 21% διαφωνεί με αυτήν. Το 15% των απαντησάντων τοποθετήθηκε μεταξύ των δύο επιλογών.

Εύη Παππά |  Universidad Carlos III de Madrid, Μέλος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων   

 

Τα μέλη του πάνελ στα επεξηγητικά τους σχόλια, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, υπογραμμίζουν τα εξής βασικά σημεία:

Πρώτον, επισημαίνουν την ανάγκη ξεκάθαρου προσδιορισμού της μεσαίας τάξης, μιας κατηγορίας που ειδικά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με ποικίλο περιεχόμενο στον δημόσιο διάλογο της χώρας. Ακόμη όμως και αν η μεσαία τάξη περιγραφεί με σαφή εισοδηματικά άνω και κάτω όρια, όπως αυτά που χρησιμοποιεί ο ΟΟΣΑ, αρκετοί απαντήσαντες υπογραμμίζουν ότι δεν είναι ομοιογενής στη σύστασή της, γεγονός που δεν καθιστά αυτονόητα ενιαία την προσήκουσα φορολογική αντιμετώπιση των μελών της.

Στην ίδια κατεύθυνση, επισημάνθηκε η ανάγκη προσδιορισμού των συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων που θα αναλαμβάνονταν στο πλαίσιο των δύο επιλογών. Για παράδειγμα, η επιμέρους αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ρυπογόνου παραγωγής και κατανάλωσης δεν ακυρώνει αναγκαστικά την επιδίωξη της κατά τα άλλα γενικής φορολογικής ελάφρυνσης. Επίσης, τονίστηκε πως η επιλογή της μείωσης της άμεσης φορολογίας θα έχει διαφορετικά επιμέρους αποτελέσματα ανάλογα με τα μέσα που θα επιλεγούν προς τούτο (π.χ. αύξηση του αφορολογήτου ορίου έναντι της ελάττωσης των φορολογικών συντελεστών).

Στέλιος Περράκης |  Concordia University, Μέλος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων

Ακόμη, αρκετοί απαντήσαντες υπενθύμισαν την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, στόχος που προϋποθέτει μεταξύ άλλων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε οι ίδιοι φορολογικοί συντελεστές να αποδίδουν περισσότερα δημόσια έσοδα, αλλά και να κατανέμεται δικαιότερα το φορολογικό βάρος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, τέλος, ότι παρά τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις, η ανάγκη μείωσης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης δεν αμφισβητήθηκε σχεδόν από κανένα μέλος του πάνελ.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολόγων.

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ που έχει στόχο την καταγραφή και την ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολόγων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Στο πάνελ συμμετέχουν 75 οικονομολόγοι από 59 πανεπιστήμια και φορείς που εδράζονται σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόντων, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγηματικά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το πάνελ, στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ, kefim.org.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή