Μυκήνες: Τα αίτια που οδήγησαν στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς

Μυκήνες: Τα αίτια που οδήγησαν στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταβολή στη φορά των ανέμων άλλαξε την πορεία της πυρκαγιάς, σπρώχνοντάς την εντός του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό τόνισε, μιλώντας χθες στην «Κ», στέλεχος της Πυροσβεστικής, διευκρινίζοντας ότι τόσο η πρώτη ανταπόκριση στο συμβάν όσο και η κινητοποίηση των δυνάμεων που πήραν μέρος στην κατάσβεση ήταν ικανοποιητικές.

Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για την έναρξη της πυρκαγιάς στη 1.10 το μεσημέρι. Πρώτο στο σημείο έφτασε περιπολικό όχημα που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή, όχι πάντως περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου. Αξιωματικοί του Σώματος επισημαίνουν ότι, την Κυριακή, η Πυροσβεστική στον Νομό Αργολίδας βρισκόταν σε «κίτρινο» συναγερμό λόγω «υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς» και ως εκ τούτου οι υδροφόρες και τα περιπολικά του Σώματος είχαν πάρει εντολή να βρίσκονται σε καίρια σημεία.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του Σώματος διευκρίνισε ότι από το κέντρο επιχειρήσεων δόθηκε άμεσα εντολή σε εναέρια μέσα να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης. Καθώς μάλιστα τα τέσσερα αεροσκάφη Canadair απογειώθηκαν από την Ελευσίνα και τα δύο ελικόπτερα Erickson από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι να γίνει η πρώτη προσβολή ήταν σύντομος. Τα ελικόπτερα μάλιστα ανεφοδιάζονταν όχι από τη θάλασσα, αλλά από επίγεια δεξαμενή, περιορίζοντας τα κενά διαστήματα μεταξύ των ρίψεων. 

Στελέχη του Σώματος διευκρινίζουν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε εξωτερικά του αρχαιολογικού χώρου, ωστόσο τα ακριβή αίτια δεν έχουν προσδιοριστεί. Ερευνα διεξάγει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, ενώ στη διαδικασία πρόκειται να μετάσχουν και ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες. Oρισμένες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ξέσπασε σε χαράδρα με ελαιόδεντρα σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από το κάστρο των Μυκηνών.

Τι συνέβη επομένως και, ενώ η κινητοποίηση ήταν η ενδεδειγμένη, η φωτιά κατέκαψε τον αρχαιολογικό χώρο; Τα στελέχη της Πυροσβεστικής απαντούν ότι οι άνεμοι άλλαζαν συνεχώς διεύθυνση και ότι η χαμηλή βλάστηση οδήγησε στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Υπολογίζεται ότι η φωτιά βρισκόταν εντός του αρχαιολογικού χώρου 45 λεπτά μετά την εκδήλωσή της. Εκείνη τη στιγμή στο σημείο υπήρχαν δύο πούλμαν με επισκέπτες, 80-100 άτομα, τα οποία ωστόσο δεν κινδύνευσαν από τις φλόγες.

Αλλες πηγές ενημέρωσης, πάντως, αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε αρκετή ώρα πριν από τη 1.10 μ.μ. και ότι η ενημέρωση της Πυροσβεστικής έγινε με καθυστέρηση. Σημειώνουν ακόμα ότι κοντά στον αρχαιολογικό χώρο δεν υπήρχε περιπολικό της Πυροσβεστικής και χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά έως ότου φτάσει στο σημείο και πραγματοποιήσει ρίψεις νερού στο μέτωπο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή