Μυκήνες: «Πυρκαγιά» στο πολιτικό σκηνικό

Μυκήνες: «Πυρκαγιά» στο πολιτικό σκηνικό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στις Μυκήνες, μικρές εστίες άναψαν και στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες φούντωναν όσο περνούσε η ώρα. Πέρασε η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο ή δεν πέρασε; Κάηκαν αρχαιότητες ή δεν κάηκαν; Μας κρύβει κάτι η κυβέρνηση ή δεν μας κρύβει; Το σοβαρότατο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των σημαντικών μνημείων της χώρας έγινε καύσιμο για στείρα αντιπαράθεση στα σόσιαλ μίντια, με μισές αλήθειες, fake news, υπερβολές και ανακρίβειες.

Σύντομα η πορεία της φωτιάς άλλαξε κατεύθυνση και έφτασε στα επιτελεία των κομμάτων, χωρίς βοήθεια από τον… στρατηγό Ανεμο. Ηταν αρκετή η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία έσπευσε στις Μυκήνες χθες το πρωί και μεταξύ άλλων είπε πως «το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

Σε άμεση ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε στην κ. Μενδώνη «θράσος και αμετροέπεια», ενώ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια έγραψε πως «οι εικόνες από την πρωτοφανή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλούν θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα. Η στάση της κυβέρνησης όμως προκαλεί οργή (…) Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε». Αμέσως μετά, στελέχη της κυβέρνησης απάντησαν ότι «το να μιλάει για ντροπή ο κ. Τσίπρας σε πυρκαγιά δείχνει ότι έχει περίσσευμα θράσους κι ούτε ίχνος ντροπής».

Εντονες όμως ήταν και οι ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων. «Μόνο ντροπή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό (…) Ντροπή γιατί η πολιτεία ως ώφειλε θα έπρεπε να είχε θωρακίσει από άποψη πυρασφάλειας με όλα τα απαραίτητα μέσα την περιοχή, καθιστώντας το μνημείο άτρωτο ακόμα και σε υποψία πυρκαγιάς. Αντίθετα, το μνημείο είχε αφεθεί στην τύχη του χωρίς επαρκή μέσα πυρόσβεσης, χωρίς δίκτυο παροχής νερού και ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης. Θλίψη, γιατί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να σώσει την “εικόνα” της και όχι πώς θα κρατήσει αλώβητο τον χώρο», αναφέρει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, ενώ για προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης κάνουν λόγο τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή