«Μικρές» απώλειες, μεγάλα κενά στις Μυκήνες

«Μικρές» απώλειες, μεγάλα κενά στις Μυκήνες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτός είναι από σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Μυκηνών, αλλά η εικόνα δεν είναι η ίδια. Η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή μπορεί, σύμφωνα με τους ελέγχους του υπουργείου Πολιτισμού, να μην προξένησε ανεπανόρθωτες βλάβες στα μνημεία χάρη στην αποψίλωση του χώρου και στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, αλλά «μαύρισε» τα μισά από τα περίπου 30 στρέμματα της έκτασης της οχυρωμένης Ακρόπολης των Μυκηνών.

«Μικρές» χαρακτήρισε τις απώλειες στον αρχαιολογικό χώρο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, τα μνημεία του Ταφικού Κύκλου Α, τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, τα Κυκλώπεια Τείχη», σημείωσε η υπουργός για τα μνημεία των Μυκηνών, που βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις των πιο δημοφιλών αρχαιολογικών χώρων της χώρας. Η κ. Μενδώνη συμπλήρωσε ότι «καθώς δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν αναπτύχθηκαν θερμικά φορτία τέτοια τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων». Εξαίρεση αποτελεί ένα μικρό κομμάτι τοίχου στη βόρεια απόληξη της Ακρόπολης των Μυκηνών, στο οποίο ανεφλέγη το μονωτικό υλικό. Σε εκείνο το κομμάτι τοίχου, έκτασης 4 τετραγωνικών μέτρων, αναπτύχθηκε υψηλό θερμικό φορτίο, με αποτέλεσμα να χρήζει αποκατάστασης.

«Μικρές» απώλειες, μεγάλα κενά στις Μυκήνες-1
«Δημιουργήθηκαν νησίδες καμένων χόρτων –χιλιοστών επάνω στο έδαφος– και ο καπνός μαύρισε ορισμένους τοίχους. Το πρόβλημα είναι αισθητικό, όχι ουσιαστικό», σημείωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (φωτ. EPA)

Από χθες οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και ειδικότερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας πραγματοποιούν ελέγχους για την εκτίμηση της κατάστασης. Η προϊσταμένη της εφορείας, Αλκηστις Παπαδημητρίου, είπε στην «Κ» ότι η φωτιά πέρασε από τον αρχαιολογικό χώρο και εξήλθε γρήγορα χάρη στη συστηματική αποψίλωση που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η εφορεία. Οι καθαρισμοί των άγριων χόρτων ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο και έτσι η φωτιά έκαψε «ένα μικρό κατάλοιπό» τους. «Ο καθαρισμός που γίνεται από ειδικό προσωπικό ήταν η σωτηρία της Ακρόπολης, όπως και η ετοιμότητα του φυλακτικού προσωπικού, που εκκένωσε άμεσα τον χώρο» –στον οποίο βρίσκονταν 80-100 επισκέπτες– σημείωσε η κ. Παπαδημητρίου. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση εκτός του αρχαιολογικού χώρου, απέναντι από τον Τάφο του Ατρέα, αλλά κατευθύνθηκε προς τις Μυκήνες όταν ο άνεμος γύρισε από βόρειο σε νότιο.

Η φωτιά ανέδειξε επίσης τα τρωτά σημεία στις υποδομές του αρχαιολογικού χώρου, όπως είναι η έλλειψη δικτύου υδροδότησης. Το σύστημα πυρασφάλειας των Μυκηνών στηρίζεται, εκτός από φορητά μέσα πυρόσβεσης, σε επτά δεξαμενές νερού που διαθέτουν από 500 κιλά έως 10 τόνους νερό για πυροσβεστική χρήση. Στη φωτιά της Κυριακής οι δεξαμενές ήταν γεμάτες, αλλά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν λόγω της επέμβασης της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, οι Μυκήνες δεν διαθέτουν πυροσβεστικούς κρουνούς για την παροχή νερού υπό πίεση, διότι δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο υδροδότησης της περιοχής. Η σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Αργους – Μυκηνών και η παροχή τρεχούμενου νερού είναι, όπως μας λέει η κ. Παπαδημητρίου, ένα χρόνιο αίτημα της υπηρεσίας, που «σκοντάφτει» πάνω στο κόστος των εργασιών. «Το δίκτυο είναι ζωτικής σημασίας, διότι θα αναβαθμίσει το σύστημα πυρόσβεσης και θα μας δώσει άλλες δυνατότητες», σημειώνει η ίδια.

Το θέμα της υδροδότησης «αναζωπυρώθηκε», όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, μετά μια παρ’ ολίγον καταστροφή και το ΥΠΠΟ δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες εργασίες. Η Αντιπεριφέρεια Αργολίδας ανέλαβε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, να καθαρίσει τα ρέματα εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή