Αντιπαράθεση για έγκριση του νέου ΕΣΔΑ

Αντιπαράθεση για έγκριση του νέου ΕΣΔΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πολιτικό πεδίο μεταφέρεται η αντιπαράθεση γύρω από τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για απραξία επί των ημερών του, υποστηρίζοντας ότι η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενδιαφέρον πάντως είναι το γεγονός ότι το υπουργείο θα αναλάβει εκείνο τη χωροθέτηση των μονάδων, προφανώς για να απαλλάξει από την «καυτή πατάτα» την Αυτοδιοίκηση.

Η διαβούλευση για τον νέο εθνικό σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη και προχθές το κείμενο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρίνισε ότι θα αναλάβει να καθορίσει τις προδιαγραφές των τεσσάρων μονάδων καύσης που το ΕΣΔΑ προβλέπει, τη χωροθέτηση και τη διαγωνιστική διαδικασία. Ειδικά για το θέμα της χωροθέτησης, το ΥΠΕΝ ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης να μην αναλάβουν εκείνοι τη δύσκολη (λόγω αντιδράσεων) αυτή αποστολή. Η χωροθέτηση ωστόσο πρέπει να αποτυπωθεί και στα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), επομένως οι προθέσεις του υπουργείου θα πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Αυτό που αναμένεται είναι οι δύο από τις τέσσερις μονάδες να χωροθετηθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, λόγω εγγύτητας με δύο σημαντικές πηγές παραγωγής αποβλήτων. Επίσης, το υπουργείο διευκρίνισε ότι προτεραιότητα στην καύση απορριμματογενών καυσίμων θα έχει η ενεργοβόρος εγχώρια βιομηχανία (τσιμεντοβιομηχανίες, κεραμοποιίες, ασβεστοποιίες), κάτι που είχαν ζητήσει οι φορείς της τελευταίας στη διαβούλευση.

Η έγκριση του ΕΣΔΑ από το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, κατηγορώντας το ΥΠΕΝ για «αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις». Ο βουλευτής ρωτά γιατί το ΥΠΕΝ ενέκρινε τον ΕΣΔΑ χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και ακρόαση φορέων στη Βουλή. Επιπλέον, με ποιο τρόπο θα επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. για την πρόληψη και την ανακύκλωση.

«Παρακολουθώ με κατάπληξη τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση», απάντησε χθες ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. «Είμαστε τέταρτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μας έχουν περάσει χώρες οι οποίες μπήκαν στην Ε.Ε. πολύ πιο μετά από την Ελλάδα και γι’ αυτό ευθύνονται πολλές και διαδοχικές κυβερνήσεις και ευθύνεται φυσικά και η Αυτοδιοίκηση διαχρονικά – λιγότερο ή περισσότερο, γιατί κάποιοι έχουν λύσει τα θέματα σε τοπικό επίπεδο. Η συζήτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Στην Ελλάδα αυτή την ώρα έχουμε ταφή 80%, όταν στην Ε.Ε. είναι γύρω στο 25% και από την άλλη πλευρά έχουμε μετά βίας 1,5% ενεργειακή αξιοποίηση, όταν στην Ευρώπη είναι 28,5%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή