Σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων

Σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε σαν πείραμα πριν από δύο χρόνια. Στόχος ήταν να δοθεί (κυρίως) στους αλιείς η δυνατότητα να απορρίπτουν δίχτυα και άλλα εργαλεία τους με ορθό τρόπο και όχι στα κοινά σκουπίδια ή στη θάλασσα. Η ιδέα της οργάνωσης Aegean Rebreath βραβεύτηκε ανάμεσα σε 475 προτάσεις από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Advocate Europe και σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, έχει πάρει σάρκα και οστά με τη δημιουργία δικτύου σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε πέντε νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού και, από φέτος, σε ένα του Ιονίου. Περαιτέρω, όπως αποδείχθηκε, οι σταθμοί ενεργοποίησαν ανακλαστικά σε τοπικό επίπεδο γενικότερα για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων.

«Η ιδέα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και ο πρώτος σταθμός στην Αντίπαρο (με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund) λειτούργησε το 2019», λέει ο επικεφαλής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος. «Σήμερα έχουν δημιουργηθεί ακόμα δύο σταθμοί στην Πάρο, από ένας σε Σύρο, Τήνο και Πόρο και πλέον ο πρώτος στο Ιόνιο, στη Λυγιά Λευκάδας».

Οι σταθμοί είναι σχετικά απλοί. Περιλαμβάνουν έναν μεγάλο κάδο για αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια κ.λπ.) και μικρότερους για πλαστικά, γυαλί και αλουμίνιο. Τα αλιευτικά εργαλεία μεταφέρονται στην Αθήνα και παραδίδονται στο πρόγραμμα Blue Cycle για περαιτέρω επεξεργασία και έρευνα. Ενώ τα ανακυκλώσιμα στους δήμους, σε τοπικές επιχειρήσεις ή ομάδες ανακύκλωσης. «Στόχος μας είναι να μην καταλήγουν απορρίμματα στη θάλασσα και όσα υλικά γίνεται να ανακυκλώνονται ή να επαναχρησιμοποιούνται. Απευθυνόμαστε κατά πρώτο λόγο στους ψαράδες, που μέχρι σήμερα δεν έχουν κάποιον άλλο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων της εργασίας τους, αλλά και σε όσους βρίσκονται σε παράκτιες ζώνες. Παράλληλα οι κάδοι δέχονται όσα υλικά συγκεντρώνουμε από υποβρύχιους καθαρισμούς, με τους εθελοντές δύτες της οργάνωσης και άλλες ομάδες δυτών και πολιτών».

Στον σύντομο χρόνο ζωής του, το πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ένα κενό στη διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Aegean Rebreath, στους κάδους των σταθμών κατέληξαν 10 τόνοι διχτυών, 15.700 γυάλινα μπουκάλια, 13.445 πλαστικά μπουκάλια και 8.400 κουτάκια αλουμινίου.

Περαιτέρω, οι σταθμοί δεν λειτουργούν μόνο ως χώροι συλλογής απορριμμάτων από τη θάλασσα και την παράκτια ζώνη. «Στα νησιά που δραστηριοποιούμαστε, οι σταθμοί λειτούργησαν ως κόμβοι για διάφορες δραστηριότητες: υποστήριξαν υποθαλάσσιους καθαρισμούς, χρησιμοποιούνται ως σημεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, χρησιμοποιούνται για την έρευνα από ειδικούς και για την παροχή τεχνογνωσίας σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα η Αντίπαρος, από εκεί που δεν είχε κανένα σύστημα διαχείρισης, έφθασε να είναι τέταρτο νησί στις Κυκλάδες σε ανακύκλωση και αυτό πιστώνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση στην ευαισθητοποίηση που έφερε ο σταθμός της Aegean Rebreath. Οι δήμοι που συνεργαζόμαστε μας ζητούν και άλλους σταθμούς σε διαφορετικά σημεία των νησιών τους, ή να αναλάβουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων που συλλέγονται κατά τους καθαρισμούς παραλιών. Κατά τη γνώμη μου, οι σταθμοί χτίζουν τις βάσεις για την αλλαγή της νοοτροπίας».

Η οργάνωση επέκτεινε το τελευταίο έτος τις δραστηριότητές της, αναδεικνύοντας το θέμα της υποθαλάσσιας χωματερής στην Ανδρο και αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο για τη διαχείρισή της και ερευνώντας την κατάσταση στον βυθό κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες. «Τον Μάιο η Aegean Rebreath βρέθηκε και πάλι στην Ανδρο, σε συνεργασία με την Ενωση Ανδριωτών της Ναυτιλίας (Andros Maritime Association) και τοπικούς φορείς και συνέλεξε δείγματα από τον βυθό, που εστάλησαν για επεξεργασία στο ΕΛΚΕΘΕ, ενώ πραγματοποίησε δειγματοληπτική υποβρύχια ογκομέτρηση στους “πλαστικούς υφάλους” στον βυθό», λέει ο κ. Σαρελάκος. «Επίσης επιχειρήσαμε σε δύο σημεία κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες, στον Πόρο και στη Λευκάδα. Βρήκαμε στον βυθό σημαντικές ποσότητες διχτυών, ανασύραμε περίπου 2,5 τόνους από αυτά. Είναι ένα θέμα που μας ενδιαφέρει, καθώς εγείρονται ερωτήματα για το πώς διαχειρίζονται οι μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών τον εξοπλισμό τους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT