Μια «εστία» ανθρωπιάς και εθελοντισμού στην καρδιά της «Σωτηρίας»

Μια «εστία» ανθρωπιάς και εθελοντισμού στην καρδιά της «Σωτηρίας»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θυμάμαι να έχω κάνει τίποτε κακό… Γιατί να συμβεί αυτό σε μένα; Θέλω να ζήσω. Αυτός ο κόσμος ο μεγάλος, ο άγνωστος, με περιμένει. Με προσκαλεί να τον γνωρίσω. Και έχω τόση περιέργεια… Νιώθω τη ζωή να κοχλάζει μέσα στις φλέβες μου… Πώς άραγε πεθαίνουν οι νέοι…».

Ηταν μόνο 18 ετών. Τη λένε Μαρία K. και σήμερα είναι 22 ετών. Ζει και βασιλεύει και ετοιμάζεται να παντρευτεί… Πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε στην Γ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία» με διάγνωση Hodgkin’s Desease. Είναι μια μορφή καρκίνου των λεμφαδένων που συνήθως «αγαπά» τους νέους. Τους πολύ νέους. Μοιάζει με τον Μινώταυρο που ήθελε να τρέφεται με τους νέους και τους καλύτερους…

«Είμαι 25 χρόνων και οι φίλοι μου με βρίσκουν όμορφη και χωρίς μαλλιά που μου έπεσαν από τη χημειοθεραπεία. Αλλωστε, γιατί όχι; Τα ξυρισμένα κεφάλια δεν είναι της μόδας; Είμαι τυχερή γιατί η περιπέτειά μου είχε στο τέλος μόνο κέρδος. Οι άνθρωποι που μου συμπαραστάθηκαν με έμαθαν να παλεύω και να κερδίζω». H Κατερίνα Δ. νοσηλεύτηκε και αυτή στην ίδια κλινική. Οπως και ο Γιώργος K. που είναι σήμερα 31 ετών, υγιής και κράτησε την περιπέτειά του κρυφή από τους φίλους του. Αλλά σε μας εξομολογείται ότι «όταν είσαι νέος, λέξεις όπως νοσοκομείο, σοβαρή ασθένεια, θάνατος, σου φαίνονται τόσο μακρινές που θεωρείς ότι αυτές θα συμβούν μόνο σε άλλους…».

Και οι τρεις αυτοί νέοι άνθρωποι είναι ανάμεσα στους πολλούς ασθενείς που γνώρισαν την ανθρωπιά, τη φροντίδα, την οικονομική συμπαράσταση, το κράτημα του χεριού, το χάδι και την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων του Συλλόγου των Φίλων της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», που από το 1997 με τα περίπου 400 σημερινά μέλη του -μεταξύ τους γιατροί, νοσηλευτές, συγγενείς τους και άλλα ευαισθητοποιημένα άτομα- προσφέρουν αθόρυβα και χειροπιαστά ένα μοναδικό εθελοντικό κοινωνικό έργο.

Ολα άρχισαν από την πρόεδρο του Συλλόγου την κ. Θέκλα Μουντοκαλάκη, που μαζί με την επίκουρο καθηγήτρια της Κλινικής κ. Παρασκευή Ρούσσου και την κοινωνική λειτουργό κ. Ευαγγελία Οικονόμου στρατεύθηκαν στην υπηρεσία τριών άπορων κοριτσιών από νησιά που έπασχαν από κακοήθη λεμφώματα. «Χτυπήσαμε πόρτες για να βοηθήσουμε», λέει η κ. Μουντοκαλάκη. Και οι πόρτες άνοιξαν… H ναυτιλιακή ετιαρεία Αγαπητού κάλυψε επανειλημμένως τα εισιτήρια των ασθενών και των γονέων τους. O Δήμος Αθηναίων βοήθησε για τη διαμονή των συγγενών στην Αθήνα. «Σκεφθήκαμε, λοιπόν, ότι τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά και ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι θα ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν. Ετσι ιδρύθηκε ο Σύλλογος».

Χτύπησαν και την πόρτα της «Καθημερινής» και τη βρήκαν ανοιχτή. O πρόεδρός της κ. Αριστείδης Αλαφούζος δήλωσε «παρών» με τη νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, χάρη στην κατάθεση «ψυχής» της «K». Εκεί οι ασθενείς βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που τους κάνει να ξεχνούν τον πόνο τους. «Οταν ξεκινήσαμε, είχαμε στον νου μας κυρίως τους άρρωστους που πάσχουν από λεμφώματα και άλλα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα. Ομως, χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του κ. A. Αλαφούζου έχουν προστεθεί πολλοί άρρωστοι που πάσχουν από αιματολογικά νοσήματα», μας λέει η κ. Μουντοκαλάκη.

Και η προσφορά της «K» συνεχίζεται. Μέσα σε μια όαση πρασίνου, με ορίζοντα την κορυφογραμμή του Υμηττού επεκτείνεται η νέα πτέρυγα για την Αυτόνομη Μονάδα Χημειοθεραπείας. Μόνο τα αδιάκριτα συννεφάκια θα έχουν θέα στους φιλικούς θαλάμους, όταν οι άνθρωποι περνούν τις δύσκολες ώρες τους.

Το σωματείο, μέσα στα λίγα χρόνια της λειτουργίας του έχει προσφέρει επιπρόσθετη νοσηλευτική φροντίδα (αποκλειστική αδελφή κ.ά.) και έχει καλύψει οικονομικά επιπρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις (λ.χ. αξονικές τομογραφίες). Εχει συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών της Κλινικής (επιπλέον παραβάν, τροχήλατα αμαξίδια, πλυντήρια δίσκων διανομής φαγητού, καινούργια καλύμματα για τα κρεβάτια) και όλα αυτά με προσωπική φροντίδα και αγάπη για τον άνθρωπο που υποφέρει πολλαπλά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT