ΚΟΙΝΩΝΙΑ

E.E.: Θα πάρετε μέτρα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές σας;

Καταγγελίες για την παράνομη λειτουργία δέκα ακόμα ανεξέλεγκτων χωματερών «ανάλογων» με αυτή του Κουρουπητού, για την οποία η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχουν γίνει εις βάρος της Ελλάδος στην E.E. Αυτό επιβεβαίωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) με αφορμή το 1ο Συνέδριο με θέμα «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη στον 21ο αιώνα» που διοργανώνεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα.

Πέραν των επίσημων καταγγελιών της E.E. οι οποίες αφορούν παράνομους χώρους διάθεσης απορριμμάτων στον Επιτάλειο της Ηλείας, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, στο Μεσολόγγι, στη Φτελιά της Αρτας, στην Πέρα Γαλήνη Ηρακλείου, στην Ευαγγελίστρια της Κορινθίας, στην Παιανία Αττικής και στην Εταιρεία Κωστούλα στη Δυτική Αττική, έρχονται στην επιφάνεια και οι περιπτώσεις στο Κοτύχι της Ηλείας, αλλά και στη Δουρούτη των Ιωαννίνων, χωματερή που βρίσκεται ιδιαίτερα κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μάλιστα, η Σύγκλητος αναμένεται να συνεδριάσει αύριο προκειμένου να συζητήσει το θέμα.

Οπως είπε και ο κ. Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ, στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο 4,5 εκατομμύρια τόνοι στερεών αποβλήτων εκ των οποίων οι μισοί οδηγούνται στις περίπου 3.000 ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν ακόμη στη χώρα. Από αυτό το αριθμό, οι 350.000 τόνοι είναι τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα, ενώ άλλοι 250.000 τόνοι είναι απόβλητα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, για τα οποία δεν έχουν παρθεί ακόμα από τη χώρα μας τα κατάλληλα μέτρα. Την ίδια ώρα η βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων αναδεικνύεται τρίτη σε δυναμικότητα βιομηχανία στον κόσμο με τζίρο περί τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Μάλιστα, χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Αδ. Σκορδίλης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Δεδομένων αυτών, η ΕΕΔΣΑ, ο επιστημονικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε πριν από δυο χρόνια με στόχο την προαγωγή της χρήσης αποδεκτών συστημάτων διαχείρισης, διοργανώνει το συνέδριο προκειμένου να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Και μάλιστα, όπως λένε, λύσεις που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και δεν επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον, υπάρχουν.