Εναγώνιες έρευνες μετά το ναυάγιο

Εναγώνιες έρευνες μετά το ναυάγιο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανιση μάχη με τα μανιασμένα κύματα στο Αιγαίο έδωσαν νωρίς χθες το πρωί οι δέκα επιβαίνοντες στο φορτηγό πλοίο «Φίλιππος K II», το οποίο ύστερα από μετατόπιση φορτίου (μετέφερε 1.640 μετρικούς τόννους λιπάσματα από την Καβάλα στην Κρήτη), παρουσίασε κλίση 45 μοιρών και στη συνέχεια βυθίσθηκε ενώ έπλεε 11 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Οι οκτώ ναυτικοί του σκάφους και οι δυο επιβάτες -ο πλοιοκτήτης και η σύζυγός του- εγκατέλειψαν το σκάφος χρησιμοποιώντας σωσίβια και μια πλαστική σχεδία. Αμέσως από τον Θάλαμο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δόθηκε εντολή σε πληρώματα παραπλεόντων σκαφών, πλωτών του Λιμενικού και σε ελικόπτερο super puma να σπεύσουν στην περιοχή. Πρώτο εντόπισε τους ναυαγούς ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που έδωσε το ακριβές στίγμα στο πλήρωμα του super puma, το οποίο έσπευσε στην περιοχή, εντόπισε πέντε ναυαγούς πάνω στην πλαστική σχεδία και τέσσερις να επιπλέουν στη θάλασσα τους οποίους και περισυνέλεξε. Αμέσως έστειλε και σήμα ότι αγνοείται ένας ναυτικός. Οι εννέα διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη νοσοκομειακή μονάδα της 135 Σμηναρχίας Μάχης, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποπλοιάρχου του σκάφους Γιώργου Δεληνικολάου, 53 ετών, η τύχη του οποίου αγνοείται. Ατυχη στάθηκε, όμως και η Ελένη Καϊάφα, 61 ετών, σύζυγος του πλοιοκτήτη του σκάφους, Μανώλη Καϊάφα, η οποία αν και περισυνελέγη ζωντανή, τελικώς η καρδιά της δεν άντεξε και απεβίωσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά τις εξετάσεις που έγιναν στους διασωθέντες στη Σκύρο προέκυψε ότι ο πλοίαρχος του σκάφους, Πέτρος Στεφάνου, 59 ετών, παρουσίαζε καρδιακή αρρυθμία, ενώ ο α΄ μηχανικός, Χρήστος Φωτάκος, 50 ετών, έφερε τραύματα στο κεφάλι και στον θώρακα και κρίθηκε αμέσως αναγκαία η νοσηλεία του σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Χθες το μεσημέρι όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C – 130 της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα για να νοσηλευθούν στον Ευαγγελισμό. Προανάκριση για τα αίτια της βύθισης του σκάφους θα διενεργήσει η λιμενική αρχή Κύμης. Νίκος Μπαρδούνιας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή