AEI: εγκύκλιος για λιτότητα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σφίξτε το ζωνάρι» ζητεί το υπουργείο Οικονομικών (και) από τα Πανεπιστήμια. Στην εγκύκλιό του με τις οδηγίες κατάρτισης των προϋπολογισμών του 2002 ζητεί από τις αρχές των Ιδρυμάτων να περιορίσουν τις δαπάνες στα πλέον απαραίτητα. Ετσι, ιδίως τα «μικρά» πανεπιστήμια, τα οποία δεν διαθέτουν μεγάλα αποθεματικά, βρίσκονται σε οριακή κατάσταση για την ομαλή τους λειτουργία.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στα AEI αναφέρεται ότι «το ύψος των πιστώσεων για δαπάνες ελαστικού χαρακτήρα δεν θα υπερβαίνει το συνολικό ύψος των αντίστοιχων πιστώσεων του 2001». Επίσης, απαγορεύει την αναγραφή κονδυλίων για απρόβλεπτα έξοδα, καθώς τονίζεται ότι «δεν θα σχηματισθούν προβλέψεις έκτακτων και απρόβλεπτων δαπανών. Επίσης, δεν θα σχηματισθούν προβλέψεις δαπανών που είναι απαγορευτικές ή περιοριστικές για την κεντρική διοίκηση».

Ηδη, το Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με διάφορες «ελαστικές» όπως θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν δαπάνες. «Δαπάνες του ιδρύματος, όπως βραβεία, εκδηλώσεις δεν μπορούν να προγραμματισθούν. Ετσι, όμως εξουδετερώνεται ο πνευματικός και κοινωνικός ρόλος ενός πανεπιστημίου» τόνισε χθες ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Βαβούρας. Μάλιστα το πανεπιστήμιο φέτος το Πάντειο λόγω περικοπής των κονδυλίων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες για την σίτηση των φοιτητών. Ετσι, όπως εκτίμησε ο κ. Βαβούρας το υπάρχον κονδύλι των 735.000 ευρώ επαρκεί για περίπου 1.500 φοιτητές ενώ οι ανάγκες προσεγγίζουν τους 2.200 φοιτητές.

Η Σύγκλητος του Παντείου διαμαρτυρόμενη για τα προβλήματα έχει εξαγγείλει προειδοποιητικό «λουκέτο» για αύριο. Βέβαια, ύστερα από την αναστολή της λειτουργίας των AEI για προληπτικούς λόγους λόγω της επιδημίας, η απόφαση της Συγκλήτου αποκτά ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Απ. Λ.

– Πότε επιτρέπεται η τεχνητή γονιμοποίηση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή