Αττική: εντείνεται η αστυνόμευση

Αττική: εντείνεται η αστυνόμευση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αντιστροφή της πτωτικής τάσης ορισμένων δεικτών εγκληματικότητας προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ηγεσία τόσο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, μέσα στο 2001, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, δύο δείκτες εγκληματικότητας παρουσιάζουν αύξηση. Πρόκειται για τις ληστείες και τις κλοπές τροχοφόρων. Πιο συγκεκριμένα, το 2001 σημειώθηκαν 1.735 ληστείες έναντι 1.581 το 2000 και 19.026 κλοπές τροχοφόρων έναντι 18.941 το 2000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο πρόβλημα καταγράφεται στην Αττική, όπου μέσα στο 2001 οι συγκεκριμένοι δείκτες εγκληματικότητας παρουσίασαν έξαρση. Μάλιστα, η ανοδική τάση συνεχίζεται και μέσα στο 2002. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, το οποίο τώρα ολοκληρώνεται, σε ορισμένα αδικήματα η ποσοστιαία αύξηση αγγίζει ή και ξεπερνά το 10%.

Οι ληστείες, οι διαρρήξεις και οι κλοπές είναι οι μορφές της εγκληματικότητας που αγγίζουν περισσότερο την καθημερινή ζωή των πολιτών. Είναι το έγκλημα που οι πολίτες βιώνουν και τους αφορά άμεσα, αφού αισθάνονται ότι απειλείται η περιουσία τους ή η ζωή τους, και κλονίζεται το αίσθημα ασφάλειας.

Με δεδομένο ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει θέσει ως βασικό στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας από τους πολίτες, η τάση αύξησης της εγκληματικότητας ήταν αναμενόμενο να θέσει σε κινητοποίηση την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι, αποφασίσθηκαν ειδικά για την Αττική μια σειρά μέτρων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο και να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα, προκειμένου να επιτευχθεί αναστροφή της διαμορφούμενης τάσης και οι όποιες εξάρσεις εγκληματικότητας να αντιμετωπισθούν πριν προσλάβουν διαστάσεις τέτοιες, που θα ακυρώσουν στην πράξη την προσπάθεια που με επιτυχία έχει γίνει έως τώρα.

Ενα από τα μέτρα αυτά αφορά τη δημιουργία ομάδων άμεσης επέμβασης. Πρόκειται ουσιαστικά για εποχούμενες περιπολίες αστυνομικών, είτε ένστολων είτε με πολιτική περιβολή, οι οποίοι θα κινούνται συνεχώς σε περιοχές όπου καταγράφεται έξαρση της εγκληματικότητας. Στόχος της συγκρότησης αυτών των ομάδων είναι, πέρα από τον αποτρεπτικό χαρακτήρα που έχει η παρουσία τους, η δυνατότητα ταχείας επέμβασης σε συμβάντα. Είτε αυτά είναι ληστείες είτε επιθέσεις είτε διαρρήξεις, εκτιμάται ότι η δυνατότητα ταχείας επέμβασης στο χώρο της εγκληματικής ενέργειας θα συμβάλει αποφασιστικά στη σύλληψη των εγκληματιών.

Επιπλέον, με βάση την καταγραφή των περιοχών όπου παρουσιάζεται αυξημένη εγκληματικότητα, επανασχεδιάζεται ο «χάρτης» των πεζών περιπολιών με στόχο την κατά το δυνατόν ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεων. O θεσμός των πεζών περιπολιών έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα μέτρα στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, λειτουργώντας κατά κύριο λόγο αποτρεπτικά. Στον αρχικό σχεδιασμό είχε δοθεί βαρύτητα στις περιοχές που τότε παρουσίαζαν αυξημένη εγκληματικότητα. Εκτιμάται τώρα ότι η εγκληματική δράση μεταφέρθηκε σε άλλες περιοχές και έτσι είναι αναγκαίος ο επανακαθορισμός των δράσεων.

Με βάση την επιτυχημένη, εκ του αποτελέσματος, «συνταγή» αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων, όπου ο σαφής καθορισμός στόχων ποσοστιαίας μείωσης έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, τίθενται ποσοτικοί στόχοι και στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος. Οι στόχοι αυτοί, σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι: μείωση των κλοπών και διαρρήξεων κατά 4%, των ληστειών κατά 10% και των κλοπών τροχοφόρων κατά 5%. Με δεδομένο ότι στην Αττική καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των αδικημάτων, στις διωκτικές αρχές της Αττικής πέφτει και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Εκτός από τα μέτρα πρόληψης, ιδιαίτερη βαρύτητα διδεται και στην καταστολή, με προτεραιότητα στην εξάρθρωση των συμμοριών που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενη δράση, είτε πολλές ληστείες είτε πολλές κλοπές ή διαρρήξεις. Για την επίτευξη αυτού του στόχου δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών δυναοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Από την εν λόγω Διεύθυνση βρίσκεται σε εξέλιξη κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων, ώστε οι αξιωματικοί αλλά και οι αστυνομικοί να κατανοήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και να προστρέχουν στην αξιοποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή