ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς ορίζεται η επιδημία

Επιδημική έξαρση λοιμώξεων από εντεροϊούς σκιαγραφούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Οπως τονίζουν οι ειδικοί, ωστόσο, η επιδημία δεν αφορά στις επιπλοκές των ιών αυτών, όπως είναι η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα.

Πώς όμως ορίζεται η επιδημία;

Σύμφωνα με τον διδάκτορα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, η κατανομή των κρουσμάτων στον χώρο και στον χρόνο διαμορφώνει, τις εξής διαβαθμίσεις:

– Τα σποραδικά κρούσματα, τα οποία αναφέρονται σε περιστατικά που είναι διάσπαρτα στον χρόνο και τον χώρο.

– Την έξαρση, η οποία σηματοδοτεί αυξημένη συχνότητα κρουσμάτων λοιμώξεων, χωρίς ωστόσο το φαινόμενο να λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις.

– Την επιδημία, στην οποία σημειώνονται σειρά κρουσμάτων στον ίδιο χρόνο και στον ίδιο χρόνο.

– Την πανδημία, στην οποία ο ιός έχει μεταδοθεί στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού.

Η μετάδοση του ιού κοξάκι που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ενοχοποιείται για την εμφάνιση των τελευταίων κρουσμάτων, είναι ιδιαίτερα εύκολη. Εξάλλου, διανύουμε την περίοδο που παραδοσιακά οι εντεροϊοί, όπως είναι ο ιός κοξάκι, παρουσιάζουν έξαρση. Σύμφωνα με τον κ. Σπαντιδέα, η ευκολία στην μετάδοσή τους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξέλιξή τους σε επιδημία. H μετάδοση των εντεροϊών γίνεται κυρίως από μολυσμένα χέρια, γι’ αυτό και η καλή υγιεινή του σώματος είναι και ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης. Σε περιπτώσεις επιδημίας, βέβαια, θα πρέπει να αποφεύγονται τα μέρη όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.