«Λουκέτο» σε σχολεία, αυξημένα μέτρα και στις Ενοπλες Δυνάμεις

«Λουκέτο» σε σχολεία, αυξημένα μέτρα και στις Ενοπλες Δυνάμεις

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, μεταξύ των οποίων και η μη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, Σχολών και Πανεπιστημίων, προέβη χθες το υπουργείο Υγείας καθώς τα περιστατικά με συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και ενδείξεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας προσέλαβαν διαστάσεις επιδημίας. Αλλωστε από τις 18 Απριλίου όταν άρχισε η καθημερινή καταγραφή, έχουν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων 32 σχετικά περιστατικά, εκ των οποίων τα 13 μόνον χθες, γεγονός που ανάγκασε και τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Πρόνοιας κ. Αλέκο Παπαδόπουλο να δηλώσει σχετικά με το αν πρόκειται για επιδημία: «κατ’ αρχάς ναι, πρέπει όμως να επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων».

Ο υπουργός Υγείας, σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των αυξημένων περιστατικών που δηλώθηκαν χθες, το υπουργείο μετά εισήγηση του ΚΕΕΛ ενέκρινε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για άκρως προληπτικούς λόγους, τονίζοντας ωστόσο ότι συνιστάται ψυχραιμία, αποφυγή υπερβολών και δημιουργίας ιδιαίτερης ανησυχίας στο κοινό. Ειδικότερα τα μέτρα είναι:

– Από αύριο και ώς την Παρασκευή 26 Απριλίου θα παραμείνουν κλειστά Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, TEI, Πανεπιστήμια και άλλες σχολές (σχετικά με τις προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές, η συμμετοχή των παιδιών αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια γονέων και εκπαιδευτικών). Διευκρινίζεται ότι τα περιστατικά στα παιδιά είναι ελάχιστα σε σχέση με τους ενήλικες και το μέτρο αυτό λαμβάνεται για λόγους περιορισμού της πιθανής διασποράς του ιού.

– Συνιστάται η αυστηρή υιοθέτηση των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη διασποράς ιώσεων, όπως σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

– Τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα λόγω και της αυξημένης προσέλευσης του πληθυσμού.

– Θα συνεχιστεί η επιτήρηση σε όλη τη χώρα, έως αποδρομής του φαινομένου.

Σημειώνεται, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου έδωσε εντολή στους αρχηγούς των Επιτελείων να λάβουν όλα τα αναγκαία αυξημένα μέτρα επιτήρησης προκειμένου να προληφθεί μία επιδημία στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων είναι και η αναβολή, μέχρι νεωτέρας των προγραμματισμένων ασκήσεων του Στρατού Ξηράς, οι οποίες πάντως είναι περιορισμένης κλίμακας. Επίσης, για προληπτικούς λόγους κλειστοί είναι από σήμερα και οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κέντρα Νεότητας και τα κλειστά Γυμναστήρια του Δήμου Αθηναίων.

Τα περιστατικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΚΕΕΛ από τις 18 Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί 32 περιστατικά με συμπτώματα από το αναπνευστικό και ενδείξεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας και τα οποία κατανέμονται ώς εξής: μέχρι τη Δευτέρα 22 Απριλίου είχαν καταγραφεί 19 περιστατικά και χθες προστέθηκαν 13. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των περιστατικών στην Αθήνα σημειώθηκαν 13, στη Κρήτη 6, στη Πελοπόννησο 3, στην Ηπειρο 2, στα Ιόνια νησιά 3 και στα νησιά του Αιγαίου 5. Από το σύνολο των περιστατικών, όπως είναι γνωστό, τρία ήταν θανατηφόρα (δύο στην Κρήτη και ένα στα Ιωάννινα) ενώ τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται από το σύστημα Υγείας και έχουν γενικά καλή εξέλιξη. Πάντως, όλα τα περιστατικά, όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος είναι υπό εξέταση, προκειμένου να ανιχνευθεί το παθογόνο αίτιο, από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών, του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης και της Κρήτης καθώς και του Ινστιτούτου Παστέρ.

Πρόληψη ίσον καθαριότητα

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ κ. Γεώργιος Σαρόγλου, επισήμανε ότι δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα ο παθογόνος ιός σε κανένα από τα προαναφερόμενα περιστατικά, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με επιστημονικά στοιχεία εάν πρόκειται για τον ίδιο ιό που προκαλεί τα περιστατικά και συνεπώς εάν πρόκειται για επιδημία.

Ο κ. Σαρόγλου αναφέρθηκε και στα μέτρα πρόληψης τα οποία πρέπει να εφαρμόσει ο πληθυσμός και αυτά συνοψίζονται σε μία λέξη: καθαριότητα που αναλύεται κυρίως στη συγκεκριμένη περίπτωση σε καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, και τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής.

Και εξήγησε, εάν πρόκειται για εντεροϊούς που έχουν προκαλέσει τα «κρούσματα» -στην κατηγορία των οποίων ανήκει και ο κοξάκι- η μορφή εξάπλωσης είναι στοματοεντερική, ενώ εάν πρόκειται για αδενοϊούς τότε η μόλυνση μπορεί να επέλθει με σταγονίδια.

Η γεωγραφική περιοχή της χώρας που τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανίσει κανένα «ύποπτο» περιστατικό είναι η Μακεδονία, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα ίωσης, που σπεύδουν στα νοσοκομεία, ανήσυχοι για την «επιδημία». «Προσέρχονται, στα ιατρεία των νοσοκομείων ασθενείς με απλά συμπτώματα ίωσης και ρωτάνε αν υπάρχει κίνδυνος περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας», τονίζει μιλώντας στην «K», ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ κ. Π. Νικολαΐδης. «Δεν προλαμβάνονται αυτά τα νοσήματα, προλαμβάνονται οι ιώσεις και όλες οι ιώσεις δεν τα προκαλούν. Είναι ελάχιστο το ποσοστό και η εκδήλωση αυτών των νοσημάτων έχει συνήθως γενετικό χαρακτήρα και πρόκειται για άτομα με ευαίσθητους οργανισμούς».

Ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση των κρατούντων, συνιστά ο λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Γ. Κιοσές. Υπήρξαν, ανέφερε στην «K» και περιπτώσεις όπου άτομα πίστευαν ότι έχουν συμπτώματα μυοκαρδίτιδας κι έσπευσαν σχεδόν πανικόβλητοι ως το νοσοκομείο χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα. Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο ειδικός επί των λοιμώξεων συνιστά όσους εμφανίζουν συμπτώματα κάποιας ίωσης «να αποφύγουν να κάνουν το γιατρό μόνοι τους αλλά να προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Να μην παρασύρονται από μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα από τους «φλυαρούντες» γιατρούς και να μην καταφεύγουν σε γιατροσόφια».

Προληπτικά μέτρα προστασίας

1. Τα δημόσια σχολεία, πανεπιστήμια και σχολές παραμένουν κλειστά έως την Παρασκευή 26 Απριλίου (ακολουθούν οι εορταστικές διακοπές).

2. Συνιστάται στον πληθυσμό η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

3. Τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα.

4. Συνεχίζεται η επιδημιολογική επιτήρηση σε όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή