Συναγερμός για τον «κοξάκι», όχι πανικός

Συναγερμός για τον «κοξάκι», όχι πανικός

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε χθες η χώρα, μετά τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών με συμπτώματα στο αναπνευστικό και ενδείξεις μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας, που οδήγησε το υπουργείο Υγείας να προβεί στη λήψη δραστικών μέτρων, «για άκρως προληπτικούς λόγους», μεταξύ των οποίων και την αναστολή μαθημάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια έως και την Παρασκευή. Ειδικότερα, 13 νέα περιστατικά καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα εκτινάσσοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που έχουν δηλωθεί την τελευταία εβδομάδα σε όλη τη χώρα σε 32. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, συνέστησε ψυχραιμία, αποφυγή «υπερβολών και δημιουργίας ιδιαίτερης ανησυχίας στο κοινό».

Ειδικότερα, το υπουργείο αποφάσισε, έπειτα από εισήγηση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων για λόγους περιορισμού της διασποράς ιώσεων και όχι εξαιτίας αυξημένου κινδύνου -μόλις τέσσερα από τα περιστατικά αφορούν παιδιά- και συνιστά στον πληθυσμό την αυστηρή τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, καθώς και την αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας και της αυξημένης προσέλευσης πολιτών-ιδιαίτερα από χθες το απόγευμα- σε νοσοκομεία, αλλά και φαρμακεία. Φυσικό, αφού όλοι οι γιατροί τονίζουν ότι όποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και γενικότερα δυσφορία πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του. Παράλληλα, αυστηρά μέτρα επιτήρησης έχει λάβει και το Γενικό Επιτελείο Στρατού προκειμένου να προληφθεί επιδημία στις ένοπλες δυνάμεις.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα εργαστηριακά αποτελέσματα που να ταυτοποιούν το παθογόνο αίτιο των ιώσεων, οι περισσότεροι επιστήμονες «φωτογραφίζουν» τον ιό κοξάκι, έναν εντεροϊό ο οποίος μεταδίδεται εύκολα και παράλληλα παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση αυτή την εποχή. Τα συμπτώματα του ιού δεν διαφέρουν από αυτά του κοινού κρυολογήματος, ενώ στις σπάνιες περιπτώσεις που «χτυπήσει» την καρδιά, εμφανίζεται με πόνο στον θώρακα και δύσπνοια.

Η είδηση της λήψης προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Το πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για μυστηριώδη ιό, ενώ αναφέρεται και σε επιδημία του ιού κοξάκι, η οποία το 1997 κόστισε τη ζωή 30 παιδιών στη Μαλαισία μέσα σε τρεις μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή