ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για τον «κοξάκι»

Σε κατάσταση γενικού συναγερμού για τον ιό «κοξάκι» βρίσκεται η χώρα μετά τα 13 χθεσινά περιστατικά περιμυοκαρδίτιδας, που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 32 και οδήγησαν τους αρμοδίους στη λήψη προληπτικών μέτρων πρωτοφανούς εκτάσεως: σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί, πανεπιστήμια και TEI σε όλη τη χώρα κλείνουν εσπευσμένως, από σήμερα, για το Πάσχα, προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας, ενώ τα νοσοκομεία, όπου συνέρρεαν κατά εκατοντάδες οι ανήσυχοι πολίτες, τέθηκαν σε επιφυλακή.

«Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για επιδημία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας πάντως ότι εκκρεμεί η επιβεβαίωση από τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων.

Αλλωστε, μέχρι χθες, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία στο κρίσιμο ερώτημα, εάν πρόκειται για τον ίδιο ιό που προκαλεί τα περιστατικά.

Για την ώρα, το καλύτερο «φάρμακο» που συνιστούν άπαντες οι αρμόδιοι, είναι η ψυχραιμία, η σχολαστική ατομική καθαριότητα και η επίσκεψη στον γιατρό ή το νοσοκομείο σε περίπτωση εκδηλώσεως συμπτωμάτων ιώσεως.