Οδηγίες του EKAB για… τα κάγκελα στα μπαλκόνια

Οδηγίες του EKAB για… τα κάγκελα στα μπαλκόνια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρούς κινδύνους για παιδιά και ενηλίκους εγκυμονούν τα… μπαλκόνια και οι ταράτσες, καθώς τα μέτρα ασφαλείας αυτών των χώρων είναι πολύ συχνά ελλιπή με αποτέλεσμα να καταγράφεται πληθώρα ατυχημάτων από πτώσεις, κυρίως παιδιών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Τομέας Πρόληψης Ατυχημάτων του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να γίνει το σπίτι και ο περιβάλλον χώρος του ένα πιο ασφαλές μέρος.

Ετσι, τα κάγκελα των μπαλκονιών, ανεξάρτητα «οικοδομικών κανονισμών», πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον ένα μέτρο όσον αφορά τους ενήλικες ενώ εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι τότε το ύψος αυτό πρέπει να «ανέβει» στο 1,5 μέτρο, με στέρεη επιπρόσθετη κατασκευή. Και όσοι θεωρούν ότι η στερέωση ενός απλού συρματοπλέγματος είναι ασφαλής τότε σίγουρα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Τα κάγκελα πρέπει να έχουν κάθετες ράβδους ενώ η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι μικρή προκειμένου να μη χωρά να περάσει ανάμεσά τους το κεφάλι μικρού παιδιού. Επίσης δεν πρέπει να τοποθετούνται γλάστρες, κιβώτια και άλλα αντικείμενα στις άκρες του μπαλκονιού, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα από ένα παιδί σαν σκαλοπάτια. Οσον αφορά τους ενήλικες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη σκύβουν από το μπαλκόνι για να δουν ποιος χτυπάει το κουδούνι, ούτε να τινάζουν βαριά αντικείμενα τα οποία μπορούν να παρασύρουν σε πτώση.

Αλλά και οι ταράτσες είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο μέρος. Εκτός από τα κάγκελα, για τα οποία ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν, πρέπει να ασφαλίζονται καλά οι φωταγωγοί και οι χώροι εγκατάστασης του ανελκυστήρα, αλλά και να ελέγχονται όλες οι πιθανές «αιτίες πτώσεων». Παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να βρίσκονται χωρίς συνοδεία στην ταράτσα και γι’ αυτό το λόγο η πόρτα προς την ταράτσα εκτός από το κλειδί πρέπει να έχει σύρτη σε ύψος δύο μέτρων. Τέλος πρέπει να ελέγχεται η σταθερότητα κεραιών και καγκέλων, ενώ σε περίπτωση που έχει στερεωθεί διαφημιστική πινακίδα, ο διαχειριστής οφείλει να ζητεί κάθε έτος βεβαίωση καλής στήριξης από το χρήστη της πινακίδας. Αυτά από το EKAB.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή